BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Σε χειμερία νάρκη τα χρηματιστήρια – Τι να αγοράσετε

Deutsche Bank: Σε χειμερία νάρκη τα χρηματιστήρια – Τι να αγοράσετε

Σε χειμερία νάρκη έχουν μπει τα χρηματιστήρια, έπειτα από το ράλι του τέταρτου τριμήνου και λόγω της απουσίας καταλυτών, διαπιστώνει η Deutsche Bank. Όπως εξηγεί, εάν εξαιρεθούν οι μετοχές των Novo, ASML και SAP, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παραμένει στάσιμος από την αρχή του έτους. Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει εποικοδομητικός απέναντι στα χρηματιστήρια, αλλά δεν περιμένει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνει στους επενδυτές να μην «κυνηγούν» τις κινήσεις της αγοράς προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα trades που θα δώσουν καλύτερες αποδόσεις.

Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ

Η Deutsche Bank διαπιστώνει ρεκόρ στη διαφορά αποτιμήσεων μεταξύ των δύο περιοχών, καθώς ο S&P 500 εμφανίζει P/E κατά 6,9 μονάδες υψηλότερο έναντι του STOXX 600. Την ίδια στιγμή, στη Wall Street οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 8%, την ώρα που στην Ευρώπη έχουν μείνει στάσιμες. Αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις. Σε συνδυασμό με την ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού  στην Ευρώπη, που ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έναντι της Fed, αλλά και με τη διαφορά της οικονομικής ανάπτυξης να περιορίζεται, ο οίκος δηλώνει ότι προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών.

Small Caps έναντι των Large Caps

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη εμφανίζουν discount έναντι εκείνων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς οι δομικά υψηλότερες προοπτικές αύξησης των εταιρικών κερδών στα small caps παραδοσιακά οδηγούν τις αποτιμήσεις τους σε premium. Με τις προοπτικές μιας ομαλής προσγείωσης να αυξάνονται, η Deutsche Bank εκτιμά ότι το χάσμα των αποτιμήσεων μεταξύ small caps και large caps θα εξομαλυνθεί τα επόμενα 1-2 χρόνια. Και αυτό συνεπάγεται συγκριτικά περιθώρια ανόδου 15% για τα small caps. Οι αναλυτές τονίζουν ότι προτιμούν, επίσης, τα ευρωπαϊκά small caps έναντι των αμερικανικών, λόγω των διαφορών στην αποτίμηση και της σύνθεσης του κλάδου.

Κλάδοι

Το 2023, οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών ωφελήθηκαν από την ισχυρή μεταπανδημική ζήτηση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα κέρδη του κλάδου να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα μεγέθη του τομέα των αγαθών. Τώρα που ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες συνεχίζει να μειώνεται, ενώ οι τιμές στα προϊόντα μοιάζουν να ανακάμπτουν, η Deutsche Bank σταματά να προτιμά τις εταιρείες υπηρεσιών και προβλέπει ότι τα κέρδη των εταιρειών προϊόντων θα ανακάμψουν. Συνεπώς, κλείνει τις overweight θέσεις της στα ταξίδια & αναψυχή και αναβαθμίζει τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης σε overweight από underweight.

Deutsche Bank: Σε χειμερία νάρκη τα χρηματιστήρια – Τι να αγοράσετε-1

Η Deutsche Bank δηλώνει ότι προτιμά τους κλάδους που: 

1) Μοιάζουν λιγότερο υπεραγορασμένοι μετά το περσινό ράλι

2) Ωφελούνται από το περιβάλλον των χαμηλότερων επιτοκίων

3) Υπόσχονται μία στροφή από αρνητικές σε θετικές μεταβολές των εταιρικών κερδών.

Deutsche Bank: Σε χειμερία νάρκη τα χρηματιστήρια – Τι να αγοράσετε-2

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Όλο και φουσκώνουν οι φούσκες – Η παντοδυναμία του Magnificent 7

UBS: Οι 3 κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από την αισιοδοξία των αγορών

Deutsche Bank: Οι 4 λόγοι για τους οποίους το ράλι των αγορών δεν θα συνεχιστεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News