BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com

Σε ένα σημαντικό ορόσημο βρέθηκαν οι αγορές, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε το υψηλό που είχε αγγίξει το 2000, στο αποκορύφωμα της φούσκας του dot com. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα επιστρέφαμε στο σημείο όπου η αξία του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου θα αποτελούσε και πάλι το απίστευτο ένα τρίτο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς», σημειώνει ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards, καθώς ο κλάδος μόλις ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό της 17ης Ιουλίου του 2000.

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com-1

Επιπλέον, το υψηλό αυτό επιτεύχθηκε με μόλις τρεις από τις επτά μετοχές του λεγόμενου Magnificent-7 να προέρχονται από τον στενό τεχνολογικό κλάδο (Apple, Microsoft και Nvidia). Εάν προστεθεί η κεφαλαιοποίηση της Amazon, της Meta (Facebook), της Alphabet (Google) και της Tesla, τότε ο κλάδος της πληροφορικής και του ίντερνετ κυριαρχεί όπως ποτέ άλλοτε, εξηγεί ο Edwards.

Ασφαλώς, το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν πρόκειται και πάλι για μία φούσκα που τελικά θα σκάσει. Και βέβαια, πότε θα γίνει αυτό.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, είναι δελεαστικό να πειστεί κανείς από το αφήγημα ότι οι εντυπωσιακές επιδόσεις του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου και των Magnificant-7 στηρίζονται σε θεμελιώδη στοιχεία ή ότι πρόκειται για τον μοναδικό τόσο δυναμικό κλάδο του χρηματιστηρίου. Πραγματικά, τα στοιχεία της Societe Generale δείχνουν ότι η άνοδος στα προσδοκώμενα εταιρικά κέρδη του S&P 500 τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τις τεχνολογικές μετοχές.

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com-2

Όμως, ο Edwards παρατηρεί μια απόκλιση ανάμεσα στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι προσδοκίες και στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα πραγματικά κέρδη. Και όπως τονίζει, αυτή η απόκλιση αποτελεί έναν παράγοντα ρίσκου.

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com-3

«Συχνά διαβάζω διαβεβαιώσεις ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών δεν πλησιάζουν καθόλου τα ακραία επίπεδα που είδαμε κατά την διάρκεια της φούσκας του Nasdaq το 2000. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά σίγουρα, ο κλάδος εμφανίζει υψηλό premium σε σύγκριση με την συνολική αγορά», σημειώνει ο Edwards. Συγκεκριμένα, το premium των περίπου 8 μονάδων του P/E είναι περίπου το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το σκάσιμο της φούσκας του 2000.

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com-4

Αυτή η ακραία απόκλιση στις αποτιμήσεις ξεκίνησε γύρω στην εποχή της στροφής του Jerome Powell του 2018, όταν δηλαδή ο πρόεδρος της Fed οπισθοχώρησε από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όπως αναγνωρίζει ο Edwards, εάν ένας επενδυτής αποφασίσει να φύγει από τις τεχνολογικές μετοχές, κινδυνεύει να καταστρέψει τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του, στην περίπτωση που η κίνησή του αυτή είναι πρόωρη.

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com-5

Όπως σημειώνει και άρθρο του Edward Harrison στο Bloomberg, το οποίο επικαλείται ο αναλυτής της Societe Generale, «κανείς βγάζει χρήματα περιμένοντας. Το rotation (δηλαδή η έξοδος των επενδυτών από την τεχνολογία και η στροφή σε άλλους κλάδους), όταν έρθει, θα συμπέσει με μία πτώση της αγοράς και της οικονομίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Και αυτό σημαίνει ότι μια ομαλή προσγείωση ή ένα blow-off top (μια απότομη αύξηση στις τιμές και τους όγκους συναλλαγών που ακολουθείται από μια απότομη πτώση), καθυστερεί αυτό το rotation, ενδεχομένως για αρκετό καιρό».

Πάντως, η άποψη του Harrison, την οποία ο Edwards δείχνει να υιοθετεί, είναι ότι όταν έρθει αυτό το rotation, θα είναι επώδυνο, με δεδομένες τις υπεραποδόσεις των τεχνολογικών μετοχών και τις πολύ υψηλές τους αποτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Όλο και φουσκώνουν οι φούσκες – Η παντοδυναμία του Magnificent 7

Albert Edwards (Societe Generale): Αυτό θα είναι το σοκ του 2024 – Μια φούσκα έτοιμη να σκάσει

UBS: Οι 3 κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από την αισιοδοξία των αγορών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News