Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Deutsche PBB: Το χρονικό της κρίσης από τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Deutsche PBB: Το χρονικό της κρίσης από τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ
 

Καθώς απομένουν λίγες μόλις εβδομάδες προτού παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Pfandbriefbank, ο Andreas Arndt βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν απολογισμό.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα δάνεια της γερμανικής τράπεζας σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ από τότε που μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της πέρυσι Νοέμβριο. Ένα hedge fund που μόλις πριν από ένα χρόνο κατείχε τη μετοχή του ποντάρει τώρα εναντίον του. Τα πράγματα άλλαξαν την περασμένη εβδομάδα, όταν τα ομόλογα και οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας κατρακύλησαν σε ιστορικό χαμηλό, αφού οι αυξανόμενες χρεοκοπίες στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ έπληξαν δύο δανειστές στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, πυροδοτώντας φόβους μετάδοσης.

Για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο 65χρονος Arndt εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η PBB θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει κέρδη για πέρυσι, παρότι η τράπεζα χαρακτήρισε την κρίση ως «τη μεγαλύτερη στην αγορά ακινήτων από την οικονομική κρίση». Οι μετοχές σημείωσαν βουτιά 5,7%.

Η αναταραχή της αγοράς έχει θέσει την PBB, της οποίας ο προκάτοχός της διασώθηκε στην χρηματοπιστωτική κρίση, στο επίκεντρο των ανησυχιών ότι τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Μένοντας σε ένα προάστιο του Μονάχου, ο Arndt υπολόγισε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει σε δανειολήπτες ακινήτων στις ΗΠΑ δάνεια αξίας 5 δισ.δολαρίων, αφότου η γερμανική κυβέρνηση πώλησε μεγάλο μέρος του μεριδίου της στην ελάχιστα γνωστή τράπεζα. Τώρα το πρώην στέλεχος της Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δοκιμασία του καθώς προσπαθεί να σώσει την κληρονομιά του.

Η PBB δεν είναι η μόνη που δέχεται χτυπήματα από την αναταραχή στην αγορά ακινήτων. Τα ομόλογα της Aareal Bank και της LBBW, που αγόρασε μία τράπεζα με έδρα το Βερολίνο το 2022 με μεγάλη έκθεση σε Γερμανούς κατασκευαστές, χτυπήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές εξέταζαν εξονυχιστικά τα ανοίγματά τους σε ακίνητα. Η ξαφνική και ταχεία ανατροπή μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλού κόστους δανεισμού έχει θέσει τους κατασκευαστικούς ομίλους υπό πίεση και έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

Η PBB έχει μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων

Source: Company filings, Bloomberg calculations

Όμως, μέσα στην παγκόσμια δυσπραγία, τα ακίνητα γραφείων των ΗΠΑ – όπου η PBB έχει χορηγήσει πολλά δάνεια – παρουσίασαν πολύ αρνητικές επιδόσεις. Περισσότερα από τα μισά δάνεια της τράπεζας στην κυρίαρχη μονάδα χρηματοδότησης ακινήτων αφορούσαν κτίρια γραφείων τον περασμένο Ιούνιο. Η έκθεση της μονάδας στις ΗΠΑ, στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπέρασε κατά πολύ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Arndt, ο οποίος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο το 2014 και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος δύο χρόνια αργότερα, έκανε την επέκταση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του, ανοίγοντας ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη το 2018. Μέσα σε λίγα χρόνια, η έκθεση της εταιρείας στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ αυξήθηκε από μηδέν στο 15% του συνολικού όγκου χρηματοδότησης της ακίνητης περιουσίας.

Η ώθηση αποδείχθηκε άκαιρη όταν η πανδημία Covid-19 τροφοδότησε μια τάση προς υβριδικό ωράριο εργασίας θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το πόσα γραφεία χρειάζονται ακόμα. Η τιμή της μετοχής της PBB έφτασε στα ύψη λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας στις αγορές πριν από τέσσερα χρόνια για να πέσει περίπου 60% τις επόμενες εβδομάδες. Οι αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους χειροτέρευσαν τα πράγματα.

Η επέκταση της PBB στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ «ήλθε πολύ αργά» στο σημερινό κύκλο, ανέφερε ο ακτιβιστής επενδυτής Petrus Advisers σε δημόσια επιστολή που απευθυνόταν στον πρόεδρο της PBB Louis Hagen το Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα αυτής της ώθησης ήταν «καταστροφικό» καθώς αυξήθηκαν οι προβλέψεις για επισφάλειες. 

Ο Petrus ήταν μέτοχος της PBB πέρυσι, με ποσοστό περίπου 3%, αλλά έκτοτε άρχισε να ποντάρει εναντίον της, ένας από τους πολλούς επενδυτές που το έκαναν. Το ενδιαφέρον για σορτάρισμα της μετοχής αυξήθηκε σε περισσότερο από 17% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η S&P Global.

Στα ύψη οι προβλέψεις της PBB για αύξηση των επισφαλών δανείων

Άγγιξαν πέρυσι το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 10ετίας 

Source: Data compiled by Bloomberg, company filing

Note: 2023 valued based on company guidance for EU210m-EU215m

Εκπρόσωπος της τράπεζας είπε ότι η PBB επεκτάθηκε στις ΗΠΑ «ως μέρος της στρατηγικής της γεωγραφικής διαφοροποίησης», προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητές της στις χώρες περιορίζονται σε «λίγες πόλεις». Τα δάνεια γραφείων της αφορούν ακίνητα που λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές από την πανδημία του Covid, είπε ο εκπρόσωπος. Έχουν επίσης «υψηλά» ποσοστά πληρότητας.

Τα προβλήματα της PBB δεν τελειώνουν με την έκθεσή του στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε χορηγήσει επίσης δάνεια στην αυτοκρατορία ακινήτων Signa Holding του πάλαι ποτέ Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, που κατέρρευσε πρόσφατα. Οι καταθέσεις αφερεγγυότητας της Signa δείχνουν ότι η τράπεζα έχει δανείσει τουλάχιστον πέντε κατασκευαστικά προγράμματα σε Γερμανία και Αυστρία, ανέφερε το Bloomberg News.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται τώρα εάν η PBB θα μπορεί να πληρώσει μέρισμα φέτος. Μετά την έκδοση της προειδοποίησης για τα κέρδη το Νοέμβριο, ο Arndt είπε ότι θα ανακοινώσει την απόφαση για τις πληρωμές μαζί με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου.

Η «συνετή απόφαση» θα ήταν η κατάργηση του μερίσματος, δήλωσε ο Filippo Alloatti, επικεφαλής οικονομικών της Federated Hermes. Είπε ότι η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τις προβλέψεις καθώς οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις

Επίσης, το μεγάλο ερώτημα για την Arndt τώρα είναι πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ προτού βελτιωθεί, ειδικά επειδή η πρόσφατη αναταραχή μπορεί να έχει δυσκολέψει την άντληση νέας χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εταιρεία αναμένει ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων «θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2024».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κρίση στο real estate με πτώση – ρεκόρ για τα επαγγελματικά ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News