Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 14:15
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΗ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης το 2013-2019 βρήκε η Κομισιόν – Τι απαντά

ΔΕΗ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης το 2013-2019 βρήκε η Κομισιόν – Τι απαντά

Για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων κατηγορεί η Κομισιόν τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την προκαταρκτική της εκτίμηση. Ειδικότερα, αναφέρει ότι από το 2013 έως το 2019 η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα στην ελληνική αγορά χονδρικής σε χαμηλή τιμή, εκτοπίζοντας έτσι τους βασικούς της ανταγωνιστές.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της δεν αρνείται τις κατηγορίες, αλλά σημειώνει πως οι επίσημες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το 2021 και ότι συνεργάζεται με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά χονδρικής το εν λόγω διάστημα, κατά το οποίο κατείχε όλη τη λιγνιτική και θερμοηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ένα μέρος των εργοστασίων φυσικού αερίου και ΑΠΕ και βέβαια δραστηριοποιείτο επίσης στην παροχή ενέργειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την  Κομισιόν, παρείχε ρεύμα από τα εργοστάσια της σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος (το κόστος που αυξάνεται βάσει του όγκου του ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ).

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η Κομισιόν, οι ανεξάρτητοι πάροχοι ρεύματος περιθωριοποιήθηκαν και οι επενδύσεις προς ενεργειακές πηγές πιο φιλικές για το περιβάλλον αποθαρρύνθηκαν. Έτσι, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ μπορεί να αδυνατούσαν να επεκταθούν στη λιανική αγορά και τελικά να μπήκαν εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνει η Κομισιόν, οι ενέργειες της ΔΕΗ ενδέχεται να οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ρύπων.

«Μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά λιανικής σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μετακύλισαν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές ενδέχεται έτσι να έχουν υποστεί υψηλότερες τιμές χονδρικής και περισσότερη τοπική ρύπανση», αναφέρει σε δήλωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αναφέρει από την πλευρά της ότι η υπόθεση ξεκίνησε με έλεγχο τον Φεβρουάριο του 2017 και ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021. Σημειώνει επίσης ότι συνεργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης με την Κομισιόν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η ΔΕΗ Α.Ε. (“ΔΕΗ”) ανακοινώνει ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η Επιτροπή) απέστειλε σήμερα μια Ανακοίνωση Αιτιάσεων (Statement of Objections) στη ΔΕΗ σχετικά με υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η υπόθεση ξεκίνησε με τον έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο 2017 και οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2021. Η ΔΕΗ έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης.

Οι αιτιάσεις της Επιτροπής σχετίζονται με την περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η υπόθεση αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της.

Η Ανακοίνωση Αιτιάσεων αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει και η Επιτροπή στη δήλωσή της, η επίδοση της δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ενέργειας – Συγκέντρωση σε λίγες εταιρείες

Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα – Αύξηση 147% την τελευταία 10ετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News