BUSINESS & FINANCE

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία

Την τρίτη μεγαλύτερη βελτίωση στην Ε.Ε. στον τομέα της καινοτομίας κατέγραψε η Ελλάδα την τελευταία οκταετία, με άλμα 22,2 μονάδων στον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη. Οι ελληνικές επιδόσεις εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο -και συγκεκριμένα στο 79,5% αυτού-, με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην κατηγορία των «μέτριων καινοτόμων». Βάσει της νέας έκθεσης European Innovation Scoreboard (EIS) της Κομισιόν, η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση στη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους δεικτών, αλλά και επιδείνωση σε ορισμένους τομείς-κλειδιά.

Αναλυτικά, μεγαλύτερη βελτίωση από την Ελλάδα στην καινοτομία μεταξύ 2016 και 2023 είχαν μόνο η Κύπρος και η Εσθονία. Μάλιστα, για την Ελλάδα και την Τσεχία -που είχε την τέταρτη μεγαλύτερη βελτίωση- η άνοδος ήταν συνεχής από το 2017 και έπειτα.

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία-1
Γράφημα: EIS

Η χώρα μας κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα το 2019, ενώ αξιοσημείωτες βελτιώσεις παρουσιάστηκαν το 2021 και το 2022. Αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενισχυμένη κρατική στήριξη προς επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D), στην αύξηση των δημοσίων δαπανών R&D, της κινητικότητας του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και στην παραγωγικότητα των πόρων.

Πού υπήρξε μεγαλύτερη βελτίωση

Την τελευταία οκταετία η Ελλάδα έχει επιτύχει βελτίωση στη συντριπτική πλειονότητα των 12 επιμέρους δεικτών, με τους οποίους μετράται η καινοτομία.

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία-2
Γράφημα: EIS (Οι στήλες με χρώμα δείχνουν την επίδοση της χώρας το 2023 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016. Τα οριζόντια σύμβολα δείχνουν την επίδοση του 2022 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016. Οι μαύρες στήλες δείχνουν την επίδοση του 2016 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016)

Ενδεικτικά, τεράστια ήταν η άνοδος στην κατηγορία των «Καινοτόμων», η οποία παρακολουθεί το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει καινοτομίες στην αγορά ή στους δικούς τους κύκλους. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. το 2023 με θεαματική βελτίωση άνω του 100% σε σχέση με το 2016. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα, ακόμη μεγαλύτερο άλμα 109% έκανε η Κύπρος, την οποία ακολουθεί η Εσθονία και ύστερα η Ελλάδα.

Επίσης σημαντική βελτίωση, η δεύτερη μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, σημειώθηκε στον τομέα «Οικονομικών και Στήριξης», ο οποίος αφορά τις επενδύσεις από venture capitals, τις δαπάνες R&D σε πανεπιστήμια και κρατικούς ερευνητικούς φορείς, καθώς και τις κρατικές επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις προς επιχειρήσεις R&D. Στον δείκτη αυτό, η Ελλάδα κατέγραψε βελτίωση της τάξης του 30% μεταξύ 2016 και 2023.

Τέλος, αξιοσημείωτη βελτίωση υπήρξε στην κατηγορία των «Επιδράσεων στην απασχόληση», όπου καταγράφεται η απασχόληση στις δραστηριότητες που απαιτούν υψηλές δεξιότητες, αλλά και η απασχόληση στις εταιρείες καινοτομίας. H Ελλάδα, με βελτίωση περίπου 30% την τελευταία οκταετία, καταλαμβάνει πλέον την ένατη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τα «τρωτά» σημεία

Από το 2016 έως σήμερα η έκθεση EIS αποτυπώνει για την Ελλάδα επιδείνωση σε τρεις από τους βασικούς επιμέρους δείκτες, την ψηφιοποίηση, τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών (IT) και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία-3
Γράφημα: EIS (Οι στήλες με χρώμα δείχνουν την επίδοση της χώρας το 2023 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016. Τα οριζόντια σύμβολα δείχνουν την επίδοση του 2022 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016. Οι μαύρες στήλες δείχνουν την επίδοση του 2016 σε σχέση με την Ε.Ε. το 2016)

Ειδικά στον δείκτη της «Ψηφιοποίησης», ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο της διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και το μερίδιο των ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες άνω του μετρίου, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά ανάμεσα στα κράτη-μέλη, της τάξης του 6,1%. Ως αποτέλεσμα, βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση αυτή φαίνεται να καταγράφηκε το τελευταίο έτος, αφού μέχρι πέρυσι, η επίδοση της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιοποίησης βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με το 2016. Πάντως, η Ε.Ε. κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καταγράφοντας βελτίωση 16,6% κατά μέσο όρο την τελευταία οκταετία.

Τέλος, οι επιδόσεις της χώρας στον τομέα της «Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας» διολίσθησαν κατά 2,5% από το 2016. Αυτό οφείλεται στην τεράστια βουτιά, -57,9%, στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών σχετικών με το περιβάλλον.

Βελτιώνεται η καινοτομία στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. εμφάνισαν βελτίωση στον δείκτη καινοτομίας από το 2016, με την Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Στην φετινή αξιολόγηση, υψηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. με διαφορά είχαν το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία, ξεπερνώντας το 125% του Ευρωπαϊκού Μέσου. Ακολουθούν η Αυστρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες επίσης έχουν επιδόσεις άνω του μέσου όρου της Ε.Ε.

Στην τρίτη ομάδα, όπου κατατάσσεται η Ελλάδα, βρίσκονται κράτη-μέλη με επιδόσεις μεταξύ 70-100% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Πλην της χώρας μας, συγκαταλέγονται επίσης η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. 

Διαβάστε επίσης:

Ο μετασχηματισμός του επιχειρείν… Προκλήσεις και προτάσεις

Βελτιώθηκε αλλά παραμένει χαμηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση πωλήσεων 6% φέτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις – «Ξυπνά» η καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News