Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 19:50
BUSINESS & FINANCE

Οι 4 προτεραιότητες του ΕΕΣ για την επόμενη διετία – Ιδιαίτερη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Κατά την επόμενη διετία θα πραγματοποιηθούν 73 έλεγχοι και επισκοπήσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν κλιματική αλλαγή, ανταγωνιστικότητα, εξωτερική δράση και δημόσια οικονομικά.

Οι 4 προτεραιότητες του ΕΕΣ για την επόμενη διετία – Ιδιαίτερη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) δημοσίευσε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας του, στο οποίο παρουσιάζονται οι ελεγκτικές προτεραιότητες του οργάνου για την επόμενη διετία. Το ΕΕΣ θα συνεχίσει με προσήλωση τις ανεξάρτητες και αντικειμενικές ελεγκτικές εργασίες του σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Σκοπός του είναι η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και η διασφάλιση της σωστής αξιοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επέδειξαν αξιοσημείωτη ικανότητα ταχύτατης απόκρισης σε σειρά πρόσφατων κρίσεων, λαμβάνοντας πρωτοφανή μέτρα. Η απόκρισή τους περιλαμβάνει διάφορες πολιτικές χρηματοδοτούμενες με σημαντικά ποσά από τον παραδοσιακό προϋπολογισμό της ΕΕ και την αξίας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ πρωτοβουλία «ΝextGenerationEU» (NGEU).

«Καθώς η εμβέλεια του προϋπολογισμού της ΕΕ συνεχίζει να διευρύνεται και η πολυπλοκότητά του να επιτείνεται, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπηρετεί με ιδιαίτερη προσήλωση τον ρόλο που του έχει ανατεθεί όσον αφορά τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού τοπίου της ΕΕ», δήλωσε ο Tony Murphy, Πρόεδρος του ΕΕΣ. «Το πρόγραμμα εργασίας μας για την περίοδο από το 2024 και μετά αντανακλά τη δέσμευσή μας να εστιάσουμε τις εργασίες μας σε ζητήματα με άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών της ΕΕ.»

Το πρόγραμμα εργασίας του ΕΕΣ για την επόμενη διετία περιλαμβάνει κατάλογο 73 ελεγκτικών έργων και επισκοπήσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα αξιολογηθεί η δράση της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας. Για παράδειγμα, 12 ελεγκτικές εργασίες αφορούν άμεσα τη δέσμη μέτρων NGEU για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, καλύπτοντας κυρίως τη στήριξη της αγοράς εργασίας, της δημόσιας διοίκησης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της πράσινης μετάβασης από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Υπό τον τίτλο «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και φυσικοί πόροι» του προγράμματος εργασίας απαριθμούνται 12 έλεγχοι που καλύπτουν διάφορα θέματα όπως ο ασφαλής εφοδιασμός με φυσικό αέριο, η καταπολέμηση της πείνας, η βιολογική γεωργία, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και οι δασικές πυρκαγιές. Θα εξεταστούν επίσης βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, όπως η βιομηχανία μικροκυκλωμάτων, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ, και οι μεταφορές μετακινούμενων εργαζομένων.

Το ΕΕΣ θα εξετάσει επίσης την εξωτερική δράση της ΕΕ, για παράδειγμα τη στήριξη της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, την ενσωμάτωση των μεταναστών σε χώρες της ΕΕ, τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και τη στρατιωτική κινητικότητα. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές και τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, το ΕΕΣ θα εξετάσει ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, την ευελιξία του προϋπολογισμού σε περιόδους κρίσης και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Θα καλυφθούν επίσης πολλά άλλα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΕΕ, από την αξιολόγηση της επισήμανσης τροφίμων και των μέτρων οδικής ασφάλειας έως την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου και τον εφοδιασμό με φαρμακευτικά προϊόντα.

Μέχρι το τέλος του 2023, το ΕΕΣ θα έχει δημοσιεύσει 35 εκθέσεις ελέγχου και επισκοπήσεις, στις οποίες εξετάζονται βασικά ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον της ΕΕ. Στα ζητήματα αυτά συγκαταλέγονται οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η μεταφορά ζώων και η προστασία του εδάφους. Άλλες δημοσιεύσεις του τρέχοντος έτους αφορούν, ενδεικτικά, τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες, την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις επιδόσεις του ΜΑΑ.

Σημειώνεται ότι το ΕΕΣ αξιολογεί την οικονομία, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη νομιμότητα και την κανονικότητα της δράσης της ΕΕ μέσω ανεξάρτητων, επαγγελματικών και επιδραστικών ελεγκτικών εργασιών. Οι ελεγκτικές εκθέσεις, επισκοπήσεις και γνώμες που καταρτίζει συνιστούν στοιχείο καθοριστικής σημασίας στην αλυσίδα της λογοδοσίας στην ΕΕ, καθώς υποχρεώνουν σε λογοδοσία τους υπευθύνους για την εκτέλεση των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ, ήτοι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλα όργανα της ΕΕ, καθώς και τις εθνικές αρχές. Επίσης, παρέχουν στους πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αυτή και τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα εργασίας 2024+ είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΕΕΣ.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στον έλεγχο των ξένων επενδύσεων διαπιστώνουν οι ελεγκτές της ΕΕ

Κ. Φραγκογιάννης- V. Dombrovskis: Τα εργαλεία της ΕΕ για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις

Σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισ. ευρώ ετοιμάζει η ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News