Green Economy Πέμπτη 23/11/2023, 20:09
GREEN ECONOMY

Σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισ. ευρώ ετοιμάζει η ΕΕ

Σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισ. ευρώ ετοιμάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ώστε να είναι έτοιμα να διαχειριστούν την αναμενόμενη εισροή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η ΕΕ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το όραμά της για την τόνωση των επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως στις διασυνοριακές συνδέσεις για την καλύτερη ενσωμάτωση της ενέργειας που θα παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News. Το σχέδιο περιλαμβάνει δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και ένα αίτημα για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης. «Θα πρέπει να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που συνδέεται με την πράσινη κινητικότητα, τη θέρμανση και την ψύξη, τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας και την εκκίνηση της πράσινης παραγωγής υδρογόνου».

Τα δίκτυα μεταφοράς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη αναπτύσσουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν συνήθως σε μέγιστες δυναμικότητες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για ολοένα και πιο «έξυπνα» δίκτυα που μπορούν να ενσωματώσουν λύσεις αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες, ώστε η ενέργεια να ρέει από εκεί όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι το 40% των δικτύων διανομής της ηπείρου είναι ηλικίας άνω των τεσσάρων δεκαετιών, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2030.

Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των δικτύων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δίκτυα:

  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να προσδιορίσουν νέους τομείς συνεργασίας
  • Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν τις ανάγκες ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου
  • Η ΕΕ θα προτείνει κατευθυντήριες αρχές για τη μελλοντική διασφάλιση των δικτύων
  • Η Κομισιόν θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να μοιράζονται το κόστος για υπεράκτια έργα, με το σχέδιο να περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία υποδομών
  • Η ιδιωτική χρηματοδότηση των επενδύσεων σε δίκτυα θα ενθαρρυνθεί μέσω κοινών μέσων μαζί με την ΕΕ και την ΕΤΕπ
  • Οι αρχές της ΕΕ θα συνεργαστούν με εταιρείες τεχνολογίας για την ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας των δικτύων έως το τέλος του 2024

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News