BUSINESS & FINANCE

BofA και JP Morgan περιμένουν το ελληνικό ντεμπούτο στο 2024 με 10ετές ομόλογο

BofA και JP Morgan περιμένουν το ελληνικό ντεμπούτο στο 2024 με 10ετές ομόλογο

Με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμά η Bank of America ότι θα κάνει το ντεμπούτο της στις αγορές για το 2024  η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, η Αθήνα θα δανειστεί 3 δισ. ευρώ από αυτή την πρώτη έξοδό της στις αγορές, σε μία χρονιά που ξεκινά με τα ελληνικά ομόλογα ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, έπειτα και από την είσοδό τους στους δείκτες της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, μετά την έκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο, θα ακολουθήσει νέα έξοδος στις αγορές τον Μάρτιο, με 15ετές ομόλογο ύψους 2 δισ.  ευρώ. Τον Ιούλιο αναμένεται έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, ο Ιανουάριος έχει ξεκινήσει με μεγάλη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά των κρατικών ομολόγων, όπως συμβαίνει συνήθως, καθώς τις πρώτες δύο εβδομάδες του έτους έγιναν πέντε ανακοινώσεις για εκδόσεις τίτλων.

Έτσι, ο οίκος περιμένει τώρα τις ανακοινώσεις της Ελλάδας, της Αυστρίας και ενδεχομένως της Φινλανδίας μέσα στον μήνα. Η Γαλλία ενδέχεται να βγει στις αγορές με 30ετές ομόλογο.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αναμένεται να επιβραδύνει, όπως συμβαίνει συνήθως.  

JP Morgan: Θα πάει καλά η έκδοση

Την έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες περιμένει και η JP Morgan, όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της. Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι η έκδοση θα πάει καλά, καθώς για πρώτη φορά, θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη από τις ροές κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες. Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της  Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch, τον Δεκέμβριο, άνοιξε τον δρόμο για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες investment grade.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι εισροές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα από την είσοδο στους δείκτες έχουν υπάρξει από τις αρχές του 2024 περιορισμένες, για αυτό και οι τιμές βρέθηκαν υπό πίεση.

Πάντως, η JP Morgan περιμένει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s μέσα στο 2024.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό των οίκων αξιολόγησης για το 2024, η Moody’s θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου, η S&P στις 19 Απριλίου και η Fitch στις 31 Μαΐου.

Θα ακολουθήσουν νέα reviews από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 18 Οκτωβρίου και τη Fitch στις 21 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2024 – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch – Η Ελλάδα μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη

Societe Generale: Ποιες χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News