BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2024 – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

DZ Bank: Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2024 – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το ράλι της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα συνεχιστεί και το 2024, καθώς οι αναβαθμίσεις δεν σταματούν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η DZ Bank. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, η μείωση του χρέους παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αναβαθμίσεις και η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ευθέως στη μείωση του χρέους.

H DZ Bank θυμίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, από τους S&P, Fitch, DBRS  και Scope. Μόνο η Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κάτω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Όμως, οι αναλυτές του γερμανικού οίκου τονίζουν πως παρά την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στο αξιόχρεο, υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση, αφού η μείωση του χρέους αποτελεί τον μοχλό που φέρνει τις αναβαθμίσεις.

«Η σημερινή ατζέντα της κυβέρνησης, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων διάσωσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν τις επενδύσεις, στοχεύει σε αυτό τον μοχλό», σημειώνει η DZ Bank.

DZ Bank: Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2024 – Οι κρίσιμες ημερομηνίες-1

Έτσι, προβλέπει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου η Ελλάδα να μην είναι πια η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο χρέος, καθώς ο τίτλος αυτός θα περάσει στην Ιταλία.

«Επομένως, περιμένουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις το 2024, έτσι ώστε η ανοδική τάση των αξιολογήσεων να συνεχιστεί και να μην χάσει momentum», καταλήγουν οι αναλυτές.

Τα «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των οίκων αξιολόγησης για το 2024, η Moody’s θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου, η S&P στις 19 Απριλίου και η Fitch στις 31 Μαΐου.

Θα ακολουθήσουν νέα reviews από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 18 Οκτωβρίου και τη Fitch στις 21 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Ποιες χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

S&P: Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη – Αλλάζουν οι ρόλοι μικρών και μεγάλων χωρών

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News