BUSINESS & FINANCE

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch – Η Ελλάδα μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch – Η Ελλάδα μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη

Περίπου 13 χρόνια αφότου η κρίση χρέους οδήγησε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα  από την Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, σήμανε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την ολική επαναφορά της χώρας στον επενδυτικό χάρτη.

Ασφαλώς, είχε προηγηθεί η ανάκτηση της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας από την S&P Global Ratings στις 20 Οκτωβρίου, όπως και ανάλογες κινήσεις από την DBRS και την Scope (με την κίνηση του τελευταίου οίκου να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έπειτα και από την αναγνώρισή του από την ΕΚΤ). Όμως, οι αγορές περίμεναν την ετυμηγορία της Fitch γιατί ο δρόμος για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες των investment grade τίτλων ανοίγει μόνο με δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις οίκους που αποτελούν και το λεγόμενο Big 3 (S&P, Mood’s και Fitch).

Με την αναβάθμιση από τη Fitch, η Ελλάδα αποκτά μέση αξιολόγηση investment grade από το Big 3, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται και πάλι «investable». Δηλαδή μπαίνει στα ραντάρ μίας τεράστιας γκάμας θεσμικών επενδυτών –ξένα funds, συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ- που λόγω του κανονισμού και του προφίλ ρίσκου τους δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ομόλογα κατηγορίας junk.

Παρότι πρόκειται για μία εξέλιξη με πολύ μεγάλη συμβολική αξία, εντούτοις όλα τα τμήματα ανάλυσης προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι τα θετικά νέα δεν θα προκαλέσουν κάποιο ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Έπειτα από τις υπεραποδόσεις του τελευταίου διαστήματος, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί πλήρως εδώ και καιρό (ξεκινώντας από τις εκλογές του Ιουνίου) και οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μεγάλα και απότομα ανοδικά ξεσπάσματα.

Άλλωστε, όπως έδειξε και η περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στους δείκτες δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές εισροές, σημείωνε την Παρασκευή η Societe Generale.

Αντ΄ αυτού, ο γαλλικός οίκος μιλούσε για ένα σταδιακό ράλι που θα ακολουθήσει. Και αυτό γιατί στα μάτια των ξένων, η αναβάθμιση από τη Fitch (και αυτή από τη Moody’s η οποία αναμένεται αργά ή γρήγορα) απλά επισφραγίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας που ήδη βλέπουν και πιστοποιεί την πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται σε όλο και περισσότερες αναλύσεις τελευταία, οι εποχές έχουν αλλάξει και οι χώρες της περιφέρειας, που θεωρούνταν πριν από μία δεκαετία τα «μαύρα πρόβατα» της Ευρωζώνης, έχουν γίνει τώρα οι αγαπημένες των επενδυτών, την ώρα που οι προοπτικές του πυρήνα «θολώνουν» και η Γερμανία βιώνει μία πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αντίκτυπος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν περιορίζεται στα κρατικά ομόλογα, αλλά ανεβάζει τον πήχυ για όλες τις εγχώριες επιχειρήσεις. Τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας και επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο μπορούν να προσδοκούν αντίστοιχες αναβαθμίσεις, οι οποίες χαμηλώνουν το κόστος δανεισμού τους και διευκολύνουν τις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα στο BBB-

Κ. Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Πρόκειται για μεγάλη εθνική επιτυχία

Ν. Παπαθανάσης: Η αναβάθμιση από από τη Fitch ενισχύει τη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News