ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Societe Generale: Ποιες χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Societe Generale: Ποιες χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Πολιτικές πιέσεις θα φέρουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, προειδοποιεί η Societe Generale. Οι κυβερνήσεις με υψηλά ελλείμματα και αργή μείωση του χρέους θα αντιμετωπίσουν ισχυρότερες πιέσεις για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, εκτιμά ο γαλλικός επενδυτικός οίκος. Όμως η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο «προστατευμένες» χώρες.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, επομένως το πότε θα τεθούν σε ισχύ παραμένει ακόμα αβέβαιο, σημειώνει η Societe Generale.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αναλυτές της,  οι προτάσεις δίνουν μία εικόνα του πώς συγκρίνεται η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης με τις πιθανές νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι νέοι κανόνες θα εστιάζουν στο μονοπάτι της προσαρμογής, στοχεύοντας σε ένα διαρθρωτικό «μαξιλάρι» 1,5%, έλλειμμα κάτω του 3% έως τα τέλη των 4-7ετών δημοσιονομικών σχεδίων και σε μία μέση μείωση του χρέους κατά 0,5% με 1% του ΑΕΠ σε αυτή την περίοδο.

Societe Generale: Ποιες χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες-1

Η μη συμμόρφωση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, καθώς οι νέοι κανόνες αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό ευελιξίας.

Ωστόσο, η Societe Generale προειδοποιεί ότι χώρες με υψηλό έλλειμμα και αργή μείωση του χρέους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιέσεις να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, σε σχέση με χώρες χαμηλών ελλειμμάτων και γρήγορης μείωσης του χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Όπως τονίζει ο οίκος, το πρώτο τεστ για τη βιωσιμότητα των χρεών θα έρθει στις 16 Φεβρουαρίου, όταν η Fitch θα επανεξετάσει την σημερινή αξιολόγηση AA- (με αρνητικές προοπτικές) του Βελγίου, με φόντο το υψηλό έλλειμμα και χρέος και ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο τον Ιούνιο του 2024.

Η Γαλλία, που σήμερα αξιολογείται με AA και αρνητικές προοπτικές από την S&P, θα έχει την πρώτη της αξιολόγηση από τον οίκο αυτό στις 31 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Δύο ελαφρύνσεις για την Ελλάδα στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

S&P: Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη – Αλλάζουν οι ρόλοι μικρών και μεγάλων χωρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News