Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 14:05
BUSINESS & FINANCE

Τριγμοί στις εταιρείες αθλητικών ειδών μετά τις προβλέψεις της Nike

Τριγμοί στις εταιρείες αθλητικών ειδών μετά τις προβλέψεις της Nike

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφουν την Παρασκευή οι μετοχές των μεγαλύτερων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων αθλητικών ειδών, μετά την ανακοίνωση της Nike Inc. ότι θα προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω των ασθενέστερων πωλήσεων.

Η Nike δήλωσε ότι αναζητά εξοικονόμηση κόστους έως και 2 δισ. δολαρίων με την απόλυση εργαζομένων και την απλοποίηση της γκάμας προϊόντων της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών πωλήσεων. Τα futures της μετοχής στη Νέα Υόρκη δείχνουν πτώση 11%. Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη, η Adidas AG και η Puma SE  καταγράφουν αμφότερες πτώση περίπου 6%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται παρόμοια επιβράδυνση των πωλήσεων για τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της αμερικανικής εταιρείας. 

Ο οικονομικός διευθυντής της Nike, Matt Friend, δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη της εταιρείας ότι οι νέες προοπτικές αντανακλούν ένα δύσκολο περιβάλλον – «ιδιαίτερα στην Κίνα,  την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις για πιο προσεκτική συμπεριφορά των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο».

Ο αμερικανικός γίγαντας αθλητικών ειδών προβλέπει αύξηση των εσόδων για το σύνολο του έτους κατά περίπου 1% μετά από μειώσεις στο τρέχον τρίμηνο και μια μέτρια αύξηση στο επόμενο. «Έχουμε υιοθετήσει μια πιο συνετή προσέγγιση στον προγραμματισμό μας για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος John Donahoe, προσθέτοντας ότι η Nike βλέπει χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην ανακοίνωσή της, η Nike ανέφερε ότι αναμένει να επιβαρυνθεί με έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 400 έως 450 εκατ. δολαρίων στο τρέχον τρίμηνο, «κυρίως σε σχέση με το κόστος αποχώρησης των εργαζομένων». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς «γεννήθηκε» μια εταιρεία αξίας 175 δισ. δολαρίων – Το τυρί που ταξίδεψε στο διάστημα

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News