Σαν Σήμερα Παρασκευή 8/12/2023, 07:19
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς «γεννήθηκε» μια εταιρεία αξίας 175 δισ. δολαρίων – Το τυρί που ταξίδεψε στο διάστημα

Πώς «γεννήθηκε» μια εταιρεία αξίας 175 δισ. δολαρίων – Το τυρί που ταξίδεψε στο διάστημα

8 Δεκεμβρίου  2010

H SpaceX γίνεται η πρώτη εμπορική εταιρεία που καταφέρνει να θέσει ένα διαστημόπλοιο -την κάψουλα Dragon- σε τροχιά και να το επαναφέρει με ασφάλεια στη γη. Με το επίτευγμά του αυτό, ο Elon Musk απέδειξε κάτι που πολλοί αμφισβητούσαν, ότι δηλαδή μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να διασφαλίσει επίπεδα ασφαλείας ανάλογα με εκείνα της NASA στο διάστημα.

Η πτήση κύλησε άψογα. Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, με την κάψουλα Dragon στην κορυφή του, εκτοξεύτηκε από την βάση του Cape Canaveral στη Φλόριντα, ενώ 3 ώρες, 19 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα αργότερα,  η κάψουλα βούτηξε απαλά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η επιστροφή της στη γη έγινε μόλις 52 δευτερόλεπτα πιο αργά από ό,τι είχαν υπολογίσει οι άνθρωποι της SpaceX.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση του «φαινομένου Musk», όταν ο σημερινός πλουσιότερος άνθρωπος της γης μίλησε «με μία υπερβολική αυτοπεποίθηση που φτάνει στα πρόθυρα της αλαζονείας», όπως έγραφαν τότε οι New York Times. «Πήγε σχεδόν υπερβολικά καλά. Δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τα εναλλακτικά συστήματα σε καμία στιγμή. Βρίσκομαι σχεδόν σε σοκ», είπε.

Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον Musk, καθώς η SpaceX διεκδικούσε συμβόλαια με τη NASA για τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στο διάστημα. «Εάν υπήρχαν άνθρωποι που να κάθονται μέσα στην κάψουλα Dragon σήμερα, θα είχαν ένα πολύ ωραίο ταξίδι», είπε.

Πώς «γεννήθηκε» μια εταιρεία αξίας 175 δισ. δολαρίων – Το τυρί που ταξίδεψε στο διάστημα-1

Είχαν περάσει μόλις δύο χρόνια αφότου Musk είχε βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εξαιτίας της SpaceX. Οι τρεις πρώτες εκτοξεύσεις των πυραύλων της είχαν αποτύχει και ο επιχειρηματίας είχε μετά βίας χρήματα για μία ακόμα, η οποία τελικά πέτυχε, το 2008, θέτοντάς τον σε τροχιά για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Σήμερα, η SpaceX κυριαρχεί στην αγορά των εμπορικών υπηρεσιών διαστήματος με τους πυραύλους Falcon, ενώ θέτει σε τροχιά φορτία για λογαριασμό πελατών του ιδιωτικού τομέα, για τη NASA και άλλων κρατικών οργανισμών.  Επίσης, λειτουργεί την υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ Starlink.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται να κλείσει τη χρονιά με συνολικά έσοδα περίπου 9 δισ. δολαρίων, τα οποία θα αυξηθούν στα 15 δισ. δολάρια το 2024. Μάλιστα, η SpaceX εξετάζει να βάλει την Starlink στο χρηματιστήριο προς τα τέλη του 2024.

Εν τω μεταξύ, όμως, η εταιρεία διαστήματος του Elon Musk διαπραγματεύεται να πουλήσει μετοχές σε μία συμφωνία που θα την αποτιμά στα 175 δισ. δολάρια, η οποία θα της δώσει τον τίτλο της πολυτιμότερης αμερικανικής startup.

Οι μετοχές εξετάζεται να πουληθούν στα 95 δολάρια έκαστη, κάτι που ανεβάζει την συνολική αποτίμηση της SpaceX ακόμα πιο ψηλά από τα προηγούμενα επίπεδα των 150 δισ. δολαρίων και την βάζει μέσα στις 75 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, πλάι στην T-Mobile USA (179 δισ. δολάρια), τη Nike (177 δισ. δολάρια) και την China Mobile (176 δισ. δολάρια). 

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς εκείνη την επιτυχημένη εκτόξευση της κάψουλας Dragon, που μετέφερε τότε στο διάστημα ένα «άκρως απόρρητο φορτίο».

Πώς «γεννήθηκε» μια εταιρεία αξίας 175 δισ. δολαρίων – Το τυρί που ταξίδεψε στο διάστημα-2

Ο Musk απέφυγε αρχικά να αποκαλύψει το φορτίο, υπό τον φόβο ότι αυτό θα επισκίαζε την επιτυχία της αποστολής. Τελικά, δύο ημέρες αργότερα πρόδωσε το μεγάλο μυστικό.

Το άκρως απόρρητο φορτίο του Dragon ήταν ένα τεράστιο κεφάλι τυρί LeBrouere.

Όπως εξήγησε, είχε εμπνευστεί από τους Monty Python και το σκετσάκι τους «Cheese Shop».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Ω, αγοράκι, δεν έχεις τα χρήματα;» – Πώς ο Elon Musk σώθηκε μια ανάσα από τη χρεοκοπία

Πριν πέντε χρόνια, ο Elon Musk εκτόξευσε ένα αυτοκίνητο στο διάστημα – Πού είναι τώρα;

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News