Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 21:48
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Διερευνά την επένδυση-μαμούθ της Microsoft στην ΟpenAI

Βρετανία: Διερευνά την επένδυση-μαμούθ της Microsoft στην ΟpenAI

Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Βρετανίας εξετάζει την επένδυση-μαμούθ της Microsoft στη δημιουργό του ChatGPT OpenAI, καθιστώντας την την πρώτη μεγάλη ρυθμιστική αρχή που εκδηλώνει πιθανές ανησυχίες σε επίπεδο ανταγωνισμού για τη σχέση του τεχνολογικού γίγαντα με μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανακοίνωσε ότι αναζητά απόψεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να εξετάσει εάν η επένδυση των 10 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI οδήγησε σε μια «σχετική κατάσταση συγχώνευσης», όπου δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πάψει ή θα πάψουν να είναι διακριτές ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι θα εξετάσει εάν η συνεργασία της Microsoft με την OpenAI είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση ελέγχου -αν δηλαδή οδήγησε σε μια κατάσταση όπου μια εταιρεία έχει ουσιαστική επιρροή, de facto έλεγχο ή πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου σε μια άλλη οντότητα.

«Η πρόσκληση για σχολιασμό είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας συλλογής πληροφοριών της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών και λαμβάνει χώρα πριν από την έναρξη οποιασδήποτε έρευνας φάσης 1, η οποία θα συμβεί μόνο όταν η ρυθμιστική αρχή λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται από τα συμβαλλόμενα μέρη», ανέφερε ο Sorcha O’Carroll, ανώτερος διευθυντής συγχωνεύσεων στην Αρχή.

Αποχώρηση του Σαμ Άλτμαν – και επιστροφή

Η CMA ενδεχομένως να έχει δώσει μεγάλη προσοχή στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που συνίδρυσε τον περασμένο μήνα.

Ο Άλτμαν απολύθηκε από το OpenAI σε μια κίνηση σοκ, καθώς το συμβούλιο της εταιρείας θεώρησε ότι «δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη» στην ικανότητα του Άλτμαν να συνεχίσει να ηγείται του OpenAI. Η Microsoft, η οποία έχει εκτεταμένη συνεργασία με το OpenAI, προσέλαβε στη συνέχεια τον Άλτμαν για να ηγηθεί μιας νέας προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI.

Η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του OpenAI να επαναστατήσουν και να ζητήσουν την επιστροφή του Άλτμαν. Σε λίγες μέρες, ο Άλτμαν επέστρεψε στο OpenAI ως διευθύνων σύμβουλος και η Microsoft απέκτησε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ο διορισμένος εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft μπορεί να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI και να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα όπως η εκλογή ή η επιλογή διευθυντών.

Ξεχωριστά, η CMA επανεξετάζει τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα θεμελιώδη μοντέλα και ποιες αρχές πρέπει να εφαρμοστούν στην τεχνολογία για να αποτραπούν οι παραβιάσεις του ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να συμφωνήσει σε κανόνες ορόσημο που έχουν σχεδιαστεί για τη ρύθμιση της τεχνολογίας AI.

Ο κανονισμός, ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια, έχει αποτελέσει αντικείμενο τεταμένων διαπραγματεύσεων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με διαφωνίες κυρίως σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μοντέλων θεμελίων και των εργαλείων βιομετρικής ταυτοποίησης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση «κορυφής» Microsoft – Πεκίνου για συνεργασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Απάτες με «συνεργό» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στα 2 δισ. δολ. η αποτίμηση της γαλλικής startup, Mistral ΑΙ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News