Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 07:35
BUSINESS & FINANCE

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός: Πού μένει στο 13% ο ΦΠΑ – Τα μέτρα και οι προβλέψεις

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός: Πού μένει στο 13% ο ΦΠΑ – Τα μέτρα και οι προβλέψεις

Παράταση για έξι μήνες, έως το τέλος Ιουνίου, του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα ταξί, μονιμοποίησή του για τις μεταφορές, τα τουριστικά πακέτα, τα γυμναστήρια και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και επαναφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά (όχι για το νερό) αποφασίστηκε τελικά, ενόψει της κατάθεσης σήμερα στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2024.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οικονομικό επιτελείο, υπό τον φόβο της αύξησης των τιμών στα εν λόγω προϊόντα και υπηρεσίες, σε ένα ήδη επιβαρυμένο πληθωριστικό περιβάλλον, προέκρινε να αναλάβει ο προϋπολογισμός το δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης, παρότι η γενική τάση και η σύσταση της Κομισιόν είναι να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στη διάρκεια του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Η καλή πορεία του προϋπολογισμού, που υπεραποδίδει συστηματικά, συνέβαλε στην απόφαση αυτή. Το κόστος, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, αφού ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στα μόνιμα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το 2024, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στις συντάξεις, αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες και απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων.

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει, επίσης, επιπλέον έσοδα, σε σχέση με το προσχέδιο, χάρη στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ψηφιστούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την Κυριακή ότι οι επενδύσεις προβλέπεται τελικά να αυξηθούν το 2024 κατά 15,1%, ενώ το προσχέδιο προέβλεπε αύξηση 12,1%. Να σημειωθεί, πάντως, ότι φέτος η αύξηση των επενδυτικών δαπανών θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί πριν από ένα χρόνο στον προϋπολογισμό: 8,3%, σύμφωνα με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, αντί για 15,5%, που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός 2023.

Πάντως, παρά τις παρεμβάσεις αυτές, οι πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οριακές μόνο αλλαγές θα υπάρξουν στα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού. «Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Χατζηδάκης στη συνεντευξή του. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από αυτό. Για το 2024, ο στόχος του προσχεδίου είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ήταν πιο αισιόδοξη και τον τοποθετούσε στο 2,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, η κυβέρνηση κινείται στην αισιόδοξη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο είχε τοποθετήσει στο 3% στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν τον έβλεπε στο 2,3% και το ΔΝΤ στο 2%, στα συμπεράσματα της αποστολής του στο πλαίσιο του άρθρου IV.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί και θα υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο αθροίζονται σε 717 εκατ. ευρώ. Τα 352 εκατ. ευρώ είναι το επίδομα στους ευάλωτους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα αφορούν το youth pass, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικό νομοσχέδιο: Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για το τεκμαρτό

Εξάμηνη παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε 3 κλάδους

Κ. Χατζηδάκης: «Ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρξει κίνημα υπέρ της φοροδιαφυγής»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News