Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 11:58
BUSINESS & FINANCE

Παροχές τέλος, λέει το ΥΠΕΘΟ – Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Παροχές τέλος, λέει το ΥΠΕΘΟ – Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Κανένα περιθώριο για περαιτέρω παροχές δεν αφήνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς όχι μόνο δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ανησυχεί και για ενδεχόμενη διεύρυνση της έκτασης των ζημιών του «Daniel» ή ακόμη και για νέες ζημιές ενόψει «Elias».

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο σχετικό σχόλιο, με το οποίο συνόδευσε χθες την ανακοίνωση για τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωνε ότι ο προϋπολογισμός «ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας “Daniel”». Οπως εξηγούσαν στο υπουργείο, αυτή η επισήμανση αφορά πλέον και τη νέα κακοκαιρία «Elias».

Με αυτά τα δεδομένα καταρτίζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο, σύμφωνα με πηγές, θα κινείται κι αυτό ακριβώς εντός των πλαισίων του προγράμματος σταθερότητας, δηλαδή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Αλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης και ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου προϋπολογισμού (draft budgetary plan) στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων –όχι υπουργών– και η σχετική έκθεση των θεσμών θα υποβληθεί στο Εurogroup του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 39,838 δισ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, αυξημένα κατά 3,344 δισ. ή 9,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Ο ΦΠΑ και οι φόροι εισοδήματος είναι οι κύριοι τροφοδότες αυτής της υπεραπόδοσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΟ:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,488 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 805 εκατ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,594 δισ., μειωμένα έναντι του στόχου κατά 60 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,938 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 10 εκατ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12,853 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,710 δισ.

Η υπεραπόδοση δεν «ανήκει» εξ ολοκλήρου στη φετινή χρονιά. Τμήμα της αύξησης των εσόδων, 470 εκατ., αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχόλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: (α) έχει ήδη ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. για επιπλέον δαπάνες του τρέχοντος έτους (market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κ.λπ.), (β) δίνονται άμεσα τουλάχιστον 600 εκατ. για τις πρώτες αποζημιώσεις και (γ) με βάση τα μέτρα της ΔΕΘ θα δαπανηθούν επιπλέον περίπου 400 εκατ. (ενίσχυση συνταξιούχων που δεν θα λάβουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές κ.λπ.).

Αν συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω δεν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος παρά μόνο περίπου 100 εκατ., που μπορεί να εξανεμισθούν τους επόμενους μήνες, αν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Όλα τα σενάρια για τους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εισιτήρια μετρό, κινηματογράφους

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο – Ποιοι φόροι υπεραποδίδουν

Κακοκαιρία: Άνω του 1 δισ. το κόστος των αποζημιώσεων – Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News