BUSINESS & FINANCE

Έλλειμμα κοντά στο 1% για το 2022 – Θετικό μήνυμα στο παρά πέντε της επενδυτικής βαθμίδας

Έλλειμμα κοντά στο 1% για το 2022 – Θετικό μήνυμα στο παρά πέντε της επενδυτικής βαθμίδας

«Έκπληξη»  στις αγορές  με ένα ισχυρό μήνυμα αναμένεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα για το 2022 αναμένεται όχι μόνο να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 1,6% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού αλλά να κλείσει κοντά στο 1%. Παρότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του  έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά όπως φαίνεται θα αποτελέσει την έκπληξη. 

Το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει και ένα  πολύ καλό μήνυμα προς τις αγορές, κάτι που χρειάζεται η χώρα, εν μέσω μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών  και έχοντας μπροστά τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. 

Η καλύτερη πορεία της οικονομίας, πάντως, όπως φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού που δίνουν αβάντα  στο οικονομικό επιτελείο να κάνει το «κουμάντο» του και να κρατήσει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει αλλά της δίνει  και τη δυνατότητα  για ένα νέο κύκλο παροχών.

Οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα αλλά και στο γεγονός πως η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου έδωσαν και δίνουν ανάσα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, εάν οι τιμές παραμείνουν κοντά σε αυτά τα επίπεδα, αυτό σημαίνει απευθείας 3 δισ. ευρώ  επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας.

Μάλιστα, πρόσφατα το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών  είχε εκτιμήσει  πως η ανάπτυξη   φέτος θα σκαρφαλώσει ακόμα και στα επίπεδα του 2% (1,8% είναι η εκτίμηση που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό). Πάντως, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σαφείς προβλέψεις καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με την Credit Suisse και πως θα εξελιχθεί όλο αυτό το φαινόμενο. 

Οι  όποιες αναθεωρήσεις προκύψουν λόγω καλύτερης ανάπτυξης το 2022 αλλά και η καλύτερη πορεία της οικονομίας έως τώρα, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να υποβάλει έως το τέλος Απρίλιου.

Πάντως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν  ότι τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν έγκαιρα και με συντονισμένο τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή το μόνο μέτρο που υπάρχει είναι ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων ο οποίος τους τελευταίους μήνες  μάλιστα αυτοτροφοδοτείται καθώς  δεν χρειάζεται  την κρατική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού. Σχετικά με το μέλλον του μηχανισμού, από  το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν πως τον Ιούλιο που λήγει το «καθεστώς» του μηχανισμού, θα επαναξιολογηθεί με βάση τις τότε τρέχουσες συνθήκες και τις τιμές του φυσικού αερίου. 

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: 15% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους στο 2μηνο

ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος στήριξαν τα έσοδα – 12% πάνω από τον στόχο τον Ιανουάριο

Έλλειμμα μικρότερο από 1,5% του ΑΕΠ για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News