Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 14:13
BUSINESS & FINANCE

Συμφέρει η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε προσωπική;

Συμφέρει η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε προσωπική;

Την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου -η εξαγγελία του οποίου έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματικών φορέων- περιμένουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να καθορίσουν την από εδώ και πέρα στάση τους. Με βάση τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων περίπου 735.000 ατομικών επιχειρήσεων, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023 οπότε η όποια απόφαση, ουσιαστικά θα αφορά στα κέρδη του 2024.

Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστεί -εφόσον φυσικά προχωρήσει η ψήφιση του νόμου έτσι όπως έχει εξαγγελθεί- θα είναι και η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης είτε σε προσωπική είτε και σε νομικό πρόσωπο. Στο «τραπέζι» και η συνένωση δυνάμεων καθώς τώρα που η κάθε ατομική επιχείρηση έχει ελάχιστο φόρο και τέλος επιτηδεύματος, η «διάσπαση» μπορεί να καθίσταται ασύμφορη.

Η ανάλυση δείχνει ότι ακόμη και με την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος, η μετατροπή σε προσωπική εταιρεία δεν συμφέρει κάποιον που δηλώνει πολύ λίγα κέρδη. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Ατομική εταιρεία έχει κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο. Ο επαγγελματίας έχει 10 χρόνια στο επάγγελμα και δεν απασχολεί προσωπικό. Μέχρι τώρα, πλήρωνε 900 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Με το ελάχιστο εισόδημα θα φορολογηθεί για κέρδος 14.196 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 1.823 ευρώ συν το τέλος επιτηδεύματος που θα είναι μειωμένο. Αν δημιουργήσει προσωπική εταιρεία και εμφανίσει τα κέρδη των 10.000 ευρώ -από το τελικό νομοσχέδιο θα φανεί αν και σε ποιες περιπτώσεις το ελάχιστο εισόδημα θα αφορά και σε προσωπικές εταιρείες- τότε ο φόρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο στα 2.200 ευρώ.

Επίσης, οι προσωπικές εταιρείες έχουν και άλλα χαρακτηριστικά: υπάρχει ευθύνη για τα χρέη και τις υποχρεώσεις με την προσωπική περιουσία, απαιτείται δεύτερος εταίρος (που αυτό μπορεί να σημαίνει και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές) αλλά και περισσότερα έξοδα διαχείρισης.

Στο αμιγώς φορολογικό κομμάτι, ο συντελεστής του 22% που αφορά στις προσωπικές εταιρείες και στα νομικά πρόσωπα, αποδεικνύεται ότι συμφέρει, μόνο σε περιπτώσεις που τα φορολογητέα κέρδη ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ τον χρόνο. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 35.000 ευρώ, δεν προκύπτει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις που η ατομική επιχείρηση απασχολεί καλά αμειβόμενο προσωπικό ή έχει τζίρο πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται.

Αυτές οι ατομικές επιχειρήσεις όμως, έχουν ούτως ή άλλως κίνητρο να αναζητήσουν τη λύση της προσωπικής εταιρείας ή του νομικού προσώπου και ανεξάρτητα από το θα υπάρχει το ελάχιστο εισόδημα ή όχι. 

Διαβάστε επίσης:

16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια

ΓΣΕΒΕΕ: Αντίθετη στην οριζόντια φορολόγηση – Βλέπει αρνητικές επιπτώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News