Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 14:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΣΕΒΕΕ: Αντίθετη στην οριζόντια φορολόγηση – Βλέπει αρνητικές επιπτώσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Αντίθετη στην οριζόντια φορολόγηση – Βλέπει αρνητικές επιπτώσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, είχε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2023 με Εκπροσώπους Επιστημονικών Φορέων και Εργοδοτικών Οργανώσεων, με αφορμή τα επικείμενα κυβερνητικά μέτρα σχετικά με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στα αιτήματα των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ τονίζοντας ότι το «νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί για ακόμα μια φορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις. Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η Κυβέρνηση εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή στοχοποιούνται για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υφίσταται να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν ζητήματα, όπως το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Η επιβολή ενός άδικου οριζόντιου “κεφαλικού” φόρου θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του ούτε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες από  τη μεσοσταθμική αύξηση του λειτουργικού κόστος των επιχειρήσεων  κατά 40%  από το 2022, εξαιτίας του πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, του μεγάλου ενεργειακού κόστους κλπ». 

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχει καταθέσει από καιρό τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξυγίανση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου. Είναι αντίθετη σε οριζόντια μέτρα και αναμένει το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου προκειμένου να κατατεθούν επ’ αυτού προτάσεις της  και να προγραμματιστούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι όποιες αντιδράσεις του κλάδου μετά από συλλογικές αποφάσεις του, αναφέρει η ανακοίνωσή της.

«Οι εν λόγω εξαγγελίες αναδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ιδιοτελή στάση, διότι δεν είπε τίποτα από όλα αυτά πριν τις εκλογές, αλλά ήρθε εκ των υστέρων και ανακοίνωσε αυτό το οριζόντιο μέτρο. Και, βέβαια, αναδεικνύει και την κυβερνητική ανικανότητα, όταν σε μια εποχή όπου τα ψηφιακά εργαλεία είναι ο κανόνας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν μπορούμε ακόμη να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση του γνωστού προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Επιλέγεται ένας οριζόντιος τρόπος που, μάλιστα κατά την άποψή μου, είναι “χάδι” για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες» , δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά την εναρκτήρια εισήγησή του στη συνάντηση με τους Εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και εργοδοτικών οργανώσεων. «Δεν κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύγχρονο, δίκαιο, αντικειμενικό». Πρόσθεσε επίσης ότι πυξίδα για τις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εργαλεία που έχουν φέρει αποτέλεσμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι καινοτομίες οι οποίες υποκρύπτουν την ιδεοληψία να μην πληρώσουν οι ισχυροί, είτε μέσω της φοροδιαφυγής, είτε μέσω της φοροαποφυγής, είτε μέσω φορολογικών παραδείσων. Το 8% των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα χάνονται, γιατί είναι σε φορολογικούς παραδείσους, είπε ο  κ. Ανδρουλάκης ενώ αναφερόμενος στη δομή των φορολογικών εσόδων επανέλαβε ότι «το 60% προκύπτει από άδικους έμμεσους φόρους» εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία «όπου η ακρίβεια καλπάζει, το εισόδημα των πολιτών ροκανίζεται και η εν λόγω φορολογική δομή δείχνει πόσο άδικη και ατελέσφορη είναι».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι : Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος  Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Κων/νος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Νικόλαος Κουγιουμτζής, Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής ΕΣΕΕ, Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος Δ.Σ. Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων, Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Μαρία Μπρουζούκη, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Βασίλης Κατσούλας, Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων, Αθανάσιος Νησιώτης, Μέλος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρέστησαν οι: Ευαγγελία Λιακούλη Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών, ο Θανάσης Γλαβίνας Εκπρόσωπος Τύπου, ο Γιάννης Ράπτης Γραμματέας τομέα επιστημόνων, ο Ζαχαρίας Μαυρούκας Γραμματέας Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και ο Γιάννης Κουτσούκος Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News