Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια
Μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος νοσηλεύεται, είναι άνεργος, σπουδάζει ή είναι φυλακισμένος θα είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινάει από το ποσό των 10.920 ευρώ και φθάνει στα 14.196 ευρώ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν κάποιος θέλει να δουλέψει λιγότερο για διάφορους λόγους ή ακόμη κι αν τα εισοδήματά του είναι πραγματικά χαμηλά, θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα. Στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της υποδήλωσης εισοδημάτων από ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, καθώς οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος περιορίζονται σε αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
Ωστόσο μπορεί να ζητήσει από την εφορία να ελεγχθεί και εν συνεχεία να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Μόνο που ο έλεγχος της εφορίας μπορεί να ανοίξει όχι μόνο για μία χρήση, αλλά για περισσότερες και να χρησιμοποιηθούν παράλληλα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Ενδεχομένως λοιπόν πολλοί επαγγελματίες υπό τον φόβο του ευρύτερου ελέγχου δεν θα μπουν στη διαδικασία να τα… βάλουν με την εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει, προς το παρόν, να διευρύνει τις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να αντικρούσει τα τεκμήρια. Οπως αναφέρουν, σε αυτή την περίπτωση θα γέμιζαν οι εφορίες με επαγγελματίες οι οποίοι θα προσκόμιζαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα (αυτά που δηλώνουν) είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό. Δηλαδή θα παρουσίαζαν τα έσοδα και τις δαπάνες τους, τα οποία προφανώς όπως και σήμερα είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό που θα προβλέπει ο νέος τρόπος φορολόγησης. Αυτό που σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πολλοί επαγγελματίες αποκρύβουν φορολογητέα ύλη, καθώς έχουν συναλλαγές που δεν φαίνονται πουθενά και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα να διευρυνθούν οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να «ακυρωθούν» τα τεκμήρια.
Οπως προκύπτει από το άρθρο 31 του νόμου 4172/2013, το ετήσιο συνολικό ποσό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
• Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις.
• Είναι φυλακισμένοι.
• Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
• Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
• Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
• Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
• Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Οταν συντρέχει μία ή περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η φορολογική διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Διαβάστε επίσης:
Οι μισθωτοί πληρώνουν το βάρος της φοροδιαφυγής – Παραδείγματα
Ούτε ένα ευρώ δεν πληρώνει 1 στις 3 ατομικές επιχειρήσεις
Επαγγελματίες με υψηλά ακαθάριστα έσοδα ελέγχει τώρα η εφορία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News