Business & Finance Σάββατο 4/11/2023, 14:15
ΒUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Περιμένει το πράσινο φως για την πώληση του δικτύου της Telecom Italia

Ιταλία: Περιμένει το πράσινο φως για την πώληση του δικτύου της Telecom Italia

Η Ιταλία αναμένει ότι η πώληση ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia στην KKR & Co. θα προχωρήσει μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ξεκίνησε την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές. 

Στη συμφωνία αντιτίθεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, η Vivendi, η οποία καλεί το διοικητικό συμβούλιο να αξιολογήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα από έναν επενδυτή μειοψηφίας.

Το σχέδιο της τελευταίας στιγμής, που παρουσιάστηκε από την επενδυτική εταιρεία Merlyn Advisors με έδρα το Λονδίνο, επιδιώκει να σταματήσει την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας και να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ωστόσο, είναι απίθανο να προωθηθεί, καθώς δεν έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης και αρκετές μετοχές για να πιέσει το διοικητικό συμβούλιο.

Η Merlyn και οι συνεργάτες της κατέχουν περίπου το 0,006% των μετοχών της Telecom Italia, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Bloomberg News. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέχει επιπλέον μετοχές για μερίδιο κάτω του 3%.

Η Telecom Italia, το πρώην μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, προσπαθούσε επί μήνες να πωλήσει το δίκτυό της για να μειώσει το βαρύ φορτίο χρέους. Ενώ η εταιρεία είναι ιδιωτική, υπόκειται στην κυβερνητική εποπτεία λόγω του μεγέθους του αριθμού των εργαζομένων της και επειδή το δίκτυο τηλεπικοινωνιών είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος. Αφού απέτυχαν με διάφορες επιλογές, η κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο από την KKR και ετοίμασε τα κεφάλαια να επενδύσουν απευθείας στην εταιρεία για να διατηρήσει τον έλεγχο.

Κάτι πρέπει να γίνει

Telecom Italia βρίσκεται αντιμέτωπη με την επίπονη διαδικασία αναχρηματοδότησης χρέους

Source: Bloomberg

Το διοικητικό συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με την αξιολόγηση της δεσμευτικής προσφοράς που υποβλήθηκε για το δίκτυό του από τον αμερικανικό κολοσσό ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου KKR, ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε με την κυβέρνηση για αρκετούς μήνες. Η πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα, ανέφερε η Corriere della Sera, επικαλούμενη άτομα που γνώριζαν τις συνομιλίες.

Παρά τις διενέξεις για την τύχη της Telecom Italia, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι που παρακολουθούν στενά την απόφαση αναμένουν από το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην πώληση, ανέφεραν οι πηγές. 

Η διαπραγματευθείσα συμφωνία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της Telecom Italia, η οποία πρέπει επειγόντως να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει το «βουνό» του χρέους της, όσο και της κυβέρνησης, η οποία θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικό.

Το σχέδιο που θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας θα αποκτήσει έως και 20% μερίδιο στη μονάδα δικτύου για έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να τελειώσει με πολλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της προσφοράς αλλά και της έκκλησης για μια συμβουλευτική συνεδρίαση από τους μετόχους που δεν θα είχαν κανένα πραγματικό δικαίωμα αρνησικυρίας στην πώληση του δικτύου.

Η Vivendi, η οποία κατέχει περίπου το 24% των μετοχών της Telecom Italia, ζητά αντί αυτού να επανεξεταστεί η διάθεση του δικτύου από μια έκτακτη συνέλευση των μετόχων και όχι από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ακόμη και πριν από το εναλλακτικό σχέδιο έκπληξη που παρουσίασε η Merlyn, η Vivendi αντιτάχθηκε στη συμφωνία KKR λέγοντας ότι δεν θα δεχόταν καμία προσφορά κάτω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας το έδαφος για μια σύγκρουση στην αίθουσα συνεδριάσεων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία εγκρίνει διάταγμα για την απόκτηση μεριδίου έως και 20% στο δίκτυο της Telecom Italia

Ο «καπιταλισμός της Meloni» γεννά φόβους για την εταιρική Ιταλία

Ισπανία: Σε μία κίνηση προστατευτισμού, θελει να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News