Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 20:47
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Ανοικτή η απόφαση του Δεκεμβρίου

Πάουελ: Ανοικτή η απόφαση του Δεκεμβρίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση των επιτοκίων άφησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι η ιδέα πως θα ήταν δύσκολο να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια δεν είναι σωστή. Υπογράμμισε επίσης ότι oι αξιωματούχοι της Fed δεν είναι σίγουροι ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι αρκετά περιοριστικές και κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. “Το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν θα πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια”, είπε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική και ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός στην οικονομία και στον πληθωρισμό ο πλήρης αντίκτυπος των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων. “Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων που έχουμε κάνει και τη μεγάλη αβεβαιότητα, προχωράμε προσεκτικά. Θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τα στοιχεία και εξισορροπώντας τους κινδύνους”, τόνισε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και είπε ότι η κεντρική τράπεζα «έχει προχωρήσει υπερβολικά στις επιτοκιακές αυξήσεις». Επίσης, τόνισε ότι δεν θα αλλάξει ο ρυθμός συρρίκνωσης του ισολογισμού της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ότι αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο των προσδοκιών, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην εργασία αρχίζουν να έχουν καλύτερη ισορροπία, με τον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας να είναι δυναμικός αλλά χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν στις αρχές του έτους. Επίσης, ανέφερε ότι και ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, παρότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας ξεπερνά την προσφορά. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται πλέον το σενάριο της ύφεσης στις προβλέψεις.

 Το γεγονός όμως ότι η αμερικανική οικονομία είναι υπερβολικά ανθεκτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση περαιτέρω προόδου στη μάχη κατά του πληθωρισμού και να απαιτήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαρθρωτική αλλαγή στην κατανάλωση και ενδεχομένως να έχουμε υποτιμήσει την ισχύ των ισολογιστών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Aναφερόμενος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Πάουελ είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι θα έχει αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι οι λίγοι μήνες που έχουμε αρχίσει να έχουμε θετικά στοιχεία αποτελούν μόνο την αρχή του αποτελέσματος στο οποίο θέλουμε να φθάσουμε, προειδοποιώντας ωστόσο και πάλι ότι θα χρειαστεί πολύς δρόμος για την επιστροφή στο στόχο του 2%. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News