BUSINESS & FINANCE

Οι δύο άξονες της συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit

Οι δύο άξονες της συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit

Η εμπορική συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων (asset management) και ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και στην πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων επενδυτικού τύπου (unit linked), αποτελεί βασικό πυλώνα της συμφωνίας μεταξύ Alpha και Unicredit στην Ελλάδα και στην αγορά της Ρουμανίας.

Οπως ανακοινώθηκε, η ενιαία τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αποτελέσει την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, με συνολικό μερίδιο αγοράς 13%, έναντι 17% της Banca Transilvania και της BCR που ακολουθεί με 14%. Η νέα τράπεζα στην οποία η Alpha θα διατηρήσει το 9,9% – εισπράττοντας από την πώληση 300 εκατ. ευρώ– θα αποκτήσει σύμφωνα με τις διοικήσεις των δύο μερών την κρίσιμη μάζα για να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από τις συμπληρωματικές εργασίες που εξασφαλίζει η ενοποίηση των δύο τραπεζών στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική.Οι δύο άξονες της συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit-1

Οι διοικήσεις των δύο μερών και ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit Αντρέα Ορσέλ, έδωσαν έμφαση στη ρουμανική αγορά, τονίζοντας ότι η συμφωνία προσδίδει ιδιαίτερη αξία στους δύο ομίλους, καθώς πρόκειται για μία από τις ελκυστικότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι η κερδοφορία της Alpha Bank Romanian διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ το 2022 και η αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς τόσο ο τομέας των στεγαστικών δανείων όσο και η μόχλευση των επιχειρήσεων υπολείπεται του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών της περιοχής και φυσικά της Ευρωζώνης, δημιουργώντας οφέλη για τους μετόχους του ιταλικού ομίλου, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Unicredit.

Στην ελληνική αγορά ο ιταλικός όμιλος αποκτά το 51% της Alphalife (100% θυγατρική της Alpha Bank), ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην πώληση επενδυτικών προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία του 2022, τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 180,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη χρήσης στα 4,3 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τομέα προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, καθώς και την αξιοποίηση μελλοντικών συνεργειών για την ανάπτυξη τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων. Οπως ανακοινώθηκε, τα δύο μέρη συμφώνησαν:

• Στην ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων.

• Στη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων Unicredit Onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank.

Σύμφωνα με τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η εμπορική αυτή διάσταση αναδεικνύει την ικανότητα της Alpha Bank να προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών για τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, όπως το έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν μέσα από τη συγκρότηση στρατηγικών συμμαχιών με διεθνείς ομίλους όπως η Generali, η Nexi και η Davidson Kempner.

Ο συνδυασμός της ισχυρής τεχνογνωσίας, του χαρτοφυλακίου και του δικτύου της Unicredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με την υπάρχουσα υποδομή και πρόταση της Alpha Bank, θα συμβάλλει στη διεύρυνση των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στους πελάτες του ομίλου, εδραιώνοντας, όπως σημειώνει η Alpha Bank, «την ηγετική της θέση στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας η συμφωνία Alpha-UniCredit

Τo deal με τη UniCredit στο μικροσκόπιο των αναλυτών – Τι κερδίζει η Alpha Bank

H επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα – Τι σημαίνει το deal Alpha με UniCredit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News