BUSINESS & FINANCE

Τo deal με τη UniCredit στο μικροσκόπιο των αναλυτών – Τι κερδίζει η Alpha Bank

Τo deal με τη UniCredit στο μικροσκόπιο των αναλυτών – Τι κερδίζει η Alpha Bank

Σαν μια «έξυπνη κίνηση» χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τη συμφωνία της UniCredit με την Alpha Bank, καθώς υπολογίζει ότι η ιταλική τράπεζα επενδύει συνολικά 600 εκατ. ευρώ και πετυχαίνει απόδοση περίπου 20%. Μάλιστα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι το deal είναι ακόμα πιο θετικό για την Alpha Bank. Από την πλευρά της, η Axia Research μιλά για την «αρχή μιας μακράς φιλίας», θεωρώντας ότι η στρατηγική αυτή κίνηση μαρτυρά περαιτέρω περιθώρια ανόδου στην Alpha Bank.

Η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι πολλοί επενδυτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από την προσφορά της UniCredit για την αγορά του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ειδωθεί σαν μια προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ευρύτερης συμφωνίας – η οποία είναι ευνοϊκή για την UniCredit, γιατί εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, μια απόδοση περίπου 20% επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου», σημειώνουν οι αναλυτές.

Έτσι, στις υποψίες κάποιων επενδυτών ότι η αγορά του 9% αποτελεί το πρώτο βήμα για μια πλήρη συγχώνευση, η Deutsche Bank απαντά με την δήλωση του CEO της UniCredit που απέρριψε το σενάριο αυτό.

«Από την άλλη πλευρά, κοιτάζοντας από την οπτική της Alpha Bank, αυτό το deal φαίνεται ακόμα πιο θετικό παρά για την UniCredit, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στην τόνωση της κερδοφορίας της ρουμανικής μονάδας της και θα επιτρέψει κάποια βελτίωση στην παραγωγή προμηθειών, ενώ απελευθερώνει πάνω από 100 μονάδες βάσης σε κεφάλαια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει να συνεχιστεί η περαιτέρω εξυγίανση», εξηγούν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η προσφορά για το ποσοστό του ΤΧΣ απομακρύνει τον κίνδυνο overhang μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank επιβεβαιώνει τη σύσταση αγοράς και την τιμή-στόχο των 2 ευρώ που έχει δώσει για την Alpha Bank, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι καλά τοποθετημένη για να ωφεληθεί από την εμπειρία και τις σχέσεις της με τις επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες, ενώ έχει μεγαλύτερη έκθεση σε πιο high-end πελάτες σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Και η Axia επιβεβαιώνει τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το deal φέρνει αρκετά οφέλη για την Alpha τα επόμενα χρόνια, με τα pro-forma κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 4% και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 11,3% για το 2024, δηλαδή κατά 52 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Παρότι η συμφωνία αναμένεται να έχει ελάχιστη επίδραση στην κερδοφορία, υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει κατά 75 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 της Alpha Bank για το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

H επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα – Τι σημαίνει το deal Alpha με UniCredit

Alpha Bank: Τι σημαίνει το deal με UniCredit – Πρώτο βήμα για πλήρη εξαγορά;

Bloomberg: Γιατί ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank η ιταλική UniCredit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News