BUSINESS & FINANCE

DZ Bank για Ελλάδα: Η «επιστροφή στον Oλυμπο» και η επόμενη ημέρα της αναβάθμισης

DZ Bank για Ελλάδα: Η «επιστροφή στον Oλυμπο» και η επόμενη ημέρα της αναβάθμισης

Η «επιστροφή στον Όλυμπο» ήταν για τους αναλυτές της DZ Bank η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, έπειτα από 13 χρόνια στο junk.

Σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, οι λόγοι πίσω από την θετική πορεία του ελληνικού αξιόχρεου είναι ξεκάθαροι:

Πάνω από όλα, τα συνεχιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που επιτρέπουν την γρήγορη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, η πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και, σύμφωνα με την S&P, θα ανέλθει στο 2,5% φέτος, με βασικό στήριγμα τον ισχυρό τουριστικό τομέα.

Μάλιστα, η έκθεση της S&P δείχνει ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω στο μέλλον, εφόσον διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και υλοποιηθούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πλήρης εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κρίσιμη, προσθέτει η DZ Bank, καθώς η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους, με το σύνολο των επιδοτήσεων και των δανείων να ανέρχεται στα 36 δισ. ευρώ.

«Οι σταθερές πολιτικές συνθήκες λόγω της ανανεωμένης απόλυτης πλειοψηφίας για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου υποδηλώνουν συνέχιση της επιτυχημένης μεταρρυθμιστικής πορείας», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η εισαγωγή στους δείκτες

Πάντως, η DZ Bank επισημαίνει ότι η αναβάθμιση από την S&P δεν οδηγεί στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε κάποιους σημαντικούς δείκτες της αγοράς, όπως ο iBoxx, καθώς αυτοί απαιτούν η μέση αξιολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους να είναι επενδυτικής βαθμίδας.

Όμως, για πολλά funds, η αξιολόγηση investment grade από την S&P είναι αρκετή, επομένως θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω ζήτηση για  τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει η DZ Bank.

Συνολικά, ο οίκος θεωρεί ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, κάτι που φαίνεται και από το discount της απόδοσης κατά 50 μονάδες βάσης έναντι των ιταλικών τίτλων.  «Παρόλα αυτά, έπειτα από την τελευταία γενική αύξηση των spreads, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν ελαφρά περιθώρια για μια νέα συρρίκνωση του spread έναντι των γερμανικών bunds», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο sell off στα ομόλογα – Πάνω από το 5% το 10ετές των ΗΠΑ – «Προστατευμένη» η Ελλάδα

S&P: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P – Πώς μπήκε το χρέος σε τροχιά μείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News