Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 13:15
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο sell off στα ομόλογα – Πάνω από το 5% το 10ετές των ΗΠΑ – «Προστατευμένη» η Ελλάδα

Νέο sell off στα ομόλογα – Πάνω από το 5% το 10ετές των ΗΠΑ – «Προστατευμένη» η Ελλάδα

(upd) Προστατευμένη από το sell-off στα ομόλογα, που συνεχίζεται σήμερα έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα την περασμένη Παρασκευή, εμφανίζεται η Ελλάδα, έπειτα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, από την S&P. Οι ρευστοποιήσεις στα αμερικανικά ομόλογα έφεραν την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ πάνω από το 5%, σε υψηλό 16 ετών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,96%, αν και παραμένει χαμηλότερα από τα υψηλά 12 ετών του 3,006%, που σημειώθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 5,021%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2007.

Με φόντο τις ανησυχίες για την αύξηση των κρατικών χρεών, το sell-off στα ομόλογα και η αύξηση των αποδόσεων λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, εν αναμονή και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη αλλά και της Fed, την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το ελληνικό 10ετές εμφανίζεται σήμερα γενικά σταθερό, με την απόδοση στο 4,4%, έπειτα και από την αναβάθμιση από την S&P στο investment grade, η οποία ήταν η πρώτη από οίκο του λεγόμενου Big 3. Ενώ η έξοδος από το junk, έπειτα από μία και πλέον δεκαετία, είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, οι αναλυτές περιμένουν τώρα την επόμενη αναβάθμιση –πιθανότατα από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους μεγάλους δείκτες, και άρα στα ραντάρ επενδυτών που τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, απαιτείται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων.

Μικρή είναι η άνοδος στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 4,98%, αφότου η S&P διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας, δύο σκαλοπάτια πάνω από το junk, την Παρασκευή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P – Πώς μπήκε το χρέος σε τροχιά μείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News