Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 07:49
BUSINESS & FINANCE

Έρχεται ιταλική καταιγίδα στις αγορές;

Έρχεται ιταλική καταιγίδα στις αγορές;

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν αναμένεται να μετατραπεί σε καταιγίδα για τις αγορές, εκτιμά η ING, καθώς ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε πασχίζει να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, έπειτα από την αποχώρηση τριών υπουργών του κόμματος Italia Viva, του Ματέο Ρέντσι.

Εάν η ιταλική κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής (από το λιγότερο στο περισσότερο αρνητικό για τις αγορές):

·         Ένας απλός ανασχηματισμός, όπου το Italia Viva θα πάρει μερικά ισχυρότερα υπουργεία, αλλά ο Κόντε θα παραμείνει στην εξουσία.

·         Ένας ανασχηματισμός με νέο πρωθυπουργό.

·         Ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Κόντε και με άλλα μικρότερα κόμματα, που ωστόσο θα έχει ισχνή πλειοψηφία.

·         Μία τεχνοκρατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με στόχο την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

·         Πρόωρες εκλογές, πιθανώς το Μάιο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ένας συνασπισμός της δεξιάς υπό τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Πάντως, η ING χαρακτηρίζει την πολιτική αβεβαιότητα σαν μια προσωρινή απειλή στην εκτίμησή της ότι τα ιταλικά spreads θα συρρικνωθούν. Οι επιθετικές αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χαμηλά επιτόκια διεθνώς και η υπόσχεση δημοσιονομικών  εμβασμάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης στηρίζουν τη θετική άποψη της ING για τα ιταλικά ομόλογα.

Και την ίδια στιγμή, ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν τη θετική του άποψη για το ευρώ. Εφόσον δεν υπάρχει σημαντική διεύρυνση των spreads των ιταλικών ομολόγων, οι επιπτώσεις για το ευρώ προβλέπονται σχετικά περιορισμένες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News