Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 11:44
BUSINESS & FINANCE

DBRS: Η άρση των μέτρων στήριξης θα φέρει νέο κύμα κόκκινων δανείων

DBRS: Η άρση των μέτρων στήριξης θα φέρει νέο κύμα κόκκινων δανείων

Γεμάτο προκλήσεις εκτιμά η DBRS ότι θα είναι το 2021 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι πιέσεις στα έσοδα θα συνεχιστούν και η άρση των κρατικών  μέτρων στήριξης θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο το δύσκολο περιβάλλον στα έσοδα και τις χαμηλές αποδόσεις, η μείωση του λειτουργικού κόστους θα παραμείνει ξεκάθαρη προτεραιότητα του κλάδου, ενώ οι πιέσεις για βελτίωση των αποδόσεων αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα εγχώρια τραπεζικά deals σε κάποιες χώρες, εκτιμά η DBRS.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι παρά τη σοβαρή οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία σε όλη την Ευρώπη, τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν δείξει ακόμα σημαντική αύξηση, λόγω των προγραμμάτων μορατόριουμ, των κρατικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων και των εγγυήσεων.

Παρόλα αυτά, η DBRS θεωρεί ότι σίγουρα οι ζημιές από τα δάνεια θα αυξηθούν όταν τα κρατικά προγράμματα στήριξης λήξουν. Η τροχιά των NPLs θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν τα lockdowns, στις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς και από τα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης.

DBRS: Η άρση των μέτρων στήριξης θα φέρει νέο κύμα κόκκινων δανείων-1

Εν τω μεταξύ, η χρηματοδοτική θέση των τραπεζών παραμένει σταθερή, καθώς ένας αριθμός εξ αυτών εμφανίζει σημαντική αύξηση στις καταθέσεις πελατών, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Συνολικά, τα επίπεδα των κεφαλαίων έχουν παραμείνει ισχυρά, παρά την εξασθένηση των αποτελεσμάτων, εν μέρει εξαιτίας της αναστολής των μερισμάτων και της χαλάρωσης των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών. Παρόλα αυτά, η DBRS προβλέπει  ότι η επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού θα μειώσει την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News