Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 12:55
BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Ποιες χώρες είναι μπροστά στους εμβολιασμούς

Morgan Stanley: Ποιες χώρες είναι μπροστά στους εμβολιασμούς

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη απασχολούν σημερινό report της Morgan Stanley, την ώρα που το ζήτημα αυτό λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις και οι επικρίσεις κατά της Κομισιόν φουντώνουν.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών ξεκίνησε μόλις στις 26 Δεκεμβρίου, αλλά η μέχρι στιγμής πρόοδος είναι ανομοιόμορφη, σημειώνει η Morgan Stanley.  Παρότι τα προγράμματα ξεκίνησαν σχετικά καλά στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν λάβει το εμβόλιο, η Γαλλία έχει εμβολιάσει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα και η Ολλανδία δεν έχει αρχίσει καν.

Morgan Stanley: Ποιες χώρες είναι μπροστά στους εμβολιασμούς-1

Το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται, σε μία εξέλιξη που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο, στις 8 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής και έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, έχει εμβολιαστεί ποσοστό μικρότερο από το 1,5% του πληθυσμού της Βρετανίας.

Κατόπιν τούτων, η Morgan Stanley εκτιμά τώρα ότι η αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς θα κρατήσει τους περιορισμούς και τα lockdowns σε ισχύ για περισσότερο καιρό από ό,τι περίμενε. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη θα επηρεαστεί αρνητικά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Εάν ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν επιταχυνθεί σημαντικά, τότε το όφελος από το εμβόλιο θα είναι ότι θα αποτρέψει τα μελλοντικά κύματα των κρουσμάτων, παρά θα βοηθήσει στη διαχείριση του τρέχοντος κύματος», καταλήγει ο οίκος.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News