Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 18:49
BUSINESS & FINANCE

Η ιταλική κρίση φέρνει άλμα σε spreads και ομόλογα

Tα spreads εκτινάχθηκαν στις 119 μονάδες βάσης

Η ιταλική κρίση φέρνει άλμα σε spreads και ομόλογα

Σε νέα πολιτική περιδίνηση βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα η Ιταλία, μετά την αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι και του κόμματος του από την κυβέρνηση συνεργασίας του Τζουζέπε Κόντε.

Παρότι η αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας δεν θεωρείται κάτι σπάνιο, ιδίως μετά την «πτώση» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η νέα αναταραχή έχει ήδη αντίκτυπο στα ιταλικά assets.

Άλλωστε, οι πολιτικές ανακατατάξεις επέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ιταλία, της οποίας η οικονομία «δοκιμάζεται» σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 10 μονάδων την Πέμπτη, αγγίζοντας το 0,67%, σε επίπεδα δηλαδή που κινείται και το ελληνικό ομόλογο.

Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση των αποδόσεων με τα γερμανικά ομόλογα, εκτινάχθηκαν στις 119 μονάδες βάσης, κάνοντας στροφή 360 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχαν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποxών.

Έπονται τα χειρότερα;

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω επιδείνωση, ιδίως εφόσον ο Κόντε δεν καταφέρει να βρει νέους συμμάχους από την υπάρχουσα Βουλή, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με την Bank of America, η οποία «βλέπει» ακόμη και το σενάριο των βουλευτικών εκλογών έως τον Ιούνιο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει τα spreads στα επίπεδα των 140 μονάδων βάσης, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Ένα περαιτέρω sell off θα επέλθει, εφόσον σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα απαρτίζεται από ευρωσκεπτιστικά στοιχεία» εκτιμά ο αναλυτής Έρον Σάτκο, σε σημείωμα προς τους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας.

Συνήθως, οι πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν τις διακυμάνσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Όμως, ορισμένες επενδυτές διαισθάνονται έναν κίνδυνο να αιωρείται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, ο οποίος προς το παρόν έχει «κρυφτεί» αποτελεσματικά χάρη στα υπερ-χαλαρά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ.

Η πολιτική κρίση

Με την αποχώρηση του μικρού κόμματος του Ματέο Ρέντσι «Italia Viva» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Κόντε είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει στήριξη από ένα τμήμα της σημερινής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του.

Ο Ρέντσι συμμετείχε στην κυβέρνηση του Κόντε με δύο υπουργούς, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους στις αρχές της εβδομάδες, ενώ οι βουλευτές του κόμματος «Italia Viva» ήραν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Οι δύο κύριοι και βασικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν τον Κόντε, επιχειρώντας να αποφύγουν οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή.

Και πάλι, όμως, ο Κόντε καλείται να βρει νέους συμμάχους στην αντιπολίτευση. Εφόσον αυτό δεν καταστεί πραγματικότητα, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου ως πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, η οποία έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής, θεωρείται μία από τις μακροβιότερες των τελευταίων ετών, καθώς η γειτονική χώρα έχει επανειλημμένως «βιώσει» αλλαγές κυβερνητικών σχημάτων και πρωθυπουργών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News