Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 21:36
ΒUSINESS & FINANCE

Σολτς: Δεν υπάρχει περίπτωση εμπορικού πολέμου με την Κίνα

Σολτς: Δεν υπάρχει περίπτωση εμπορικού πολέμου με την Κίνα

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποβάθμισε τις ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο, μία ανησυχία που πυροδοτήθηκε από την έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν για τις κρατικές επιδοτήσεις που διδει το Πεκίνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες του ηλεκτρικών οχημάτων. Έκανε μάλιστα λόγο για παγκοσμιοποιημένες αγορές με ένα πεδίο δράσης για όλους τους παίκτες. 

Στα πρώτα του σχόλια μετά την ανακοίνωση της έρευνας από την Κομισιόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Σολτς φάνηκε να προσπερνά την κίνηση της Κομισιόν προειδοποιώντας ότι οιοδήποτε μέτρο προστατευτισμού θα μπορούσε να πλήξει τη γερμανική βιομηχανία. Aναφερόμενος στην προοπτική ενός εμπορικού πολέμου της Ε.Ε. με την Κίνα, είπε ότι δεν πρόκειται να συμβεί. 

«Θέλουμε να πoυλάμε τα αυτοκίνητά μας στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, παντού. Όμως αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοικτοί να φέρουμε και αυτοκίνητα από όλες αυτές τις περιοχές στη γερμανική αγορά. Τώρα, υπάρχουν γερμανική αυτοκίνητα στη Ν.Κορέα και νοτιοκορεατικά αυτοκίνητα στη Γερμανία, ποιο είναι το πρόβλημα;», ανέφερε. 

Η Γερμανία θα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο στην Ε.Ε. σε περίπτωση μίας εμπορικής διένεξης με την Κίνα. Εάν οι δασμοί αυξηθούν, τότε η πιο ηχηρή απάντηση του Πεκίνου θα είναι η απαγόρευση της πρόσβασης στην τεράστια αγορά του, κάτι που θα έπληττε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως VW και BMW, καθώς πώλησαν εκεί και οι δύο περί τα 4,6 εκατ. οχήματα πέρυσι. 

Η Κίνα αντέδρασε αρχικά με δυναμικό τρόπο, όταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωση τη διεξαγωγή έρευνας στις 13 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή κατάφωρη πράξη προστατευτισμού. Αυτό πυροδότησε έντονες ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο, αν και υποχώρησαν μετά τη σημαντική επίσκεψη στην Κίνα του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απέφυγε κάθε λεκτική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μία οικονομική και εμπορική σχέση αξίας 900 δισ.δολαρίων, με τον Αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χι Λίφενγκ να συμφωνεί στη σύσταση ομάδων εργασίας, συμπεριλαμβανομένου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και  του εμπορίου. 

Νωρίτερα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο ότι η Ευρώπη δεν θέλει εμπορικό πόλεμο αλλά μία εξισορρόπηση των σχέσεων προκειμένου να αποφύγει υπερβολική εξάρτηση από μία χώρα. 

«Θα θέλαμε να εξισορροπήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας κάνουν ευάλωτους. Δεν είναι ποτέ καλό όταν είσαι τόσο εξαρτημένος από μία χώρα», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εντός της Ε.Ε. υπάρχει μία κοινή ιδέα, ένα κοινό όραμα ότι θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπία στις οικονομικές μας σχέσεις και να μην είμαστε ευάλωτοι. Θέλουμε τη συνεργασία με την Κίνα και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Βγαίνει μπροστά στη «μάχη» των 900 δισ. ευρώ Ε.Ε. – Κίνας

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι ηλεκτροκίνηση της Κίνας- Πώς επηρεάζονται Tesla και BMW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News