Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Murdoch: Το δράμα της διαδοχής μιας αυτοκρατορίας και οι προκλήσεις για τον Lachlan

Murdoch: Το δράμα της διαδοχής μιας αυτοκρατορίας και οι προκλήσεις για τον Lachlan

Ο Lachlan Murdoch ανέλαβε το δύσκολο έργο να διοικήσει την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του πατέρα του, μετά από μια πολυετή «αδελφική κόντρα».
Η απόφαση του Rupert Murdoch, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθιστά τον 52χρονο Lachlan μοναδικό πρόεδρο της μητρικής εταιρείας του Fox News, της Fox Corporation, και της News Corporation, ιδιοκτήτριας της Wall Street Journal, της New York Post και άλλων εφημερίδων.

Παρότι τα αδέλφια του, η Elisabeth και ο James, είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί διάδοχοι του θρόνου, τα τελευταία χρόνια έγινε σαφές ότι επικρατέστερος είναι ο  Lachlan, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος μαζί με τον πατέρα του τόσο στο Fox όσο και στις εταιρείες News, ενώ το 2019 ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του Fox News. Ο 92χρονος Rupert Murdoch, ένας από τους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη εποχή, θα συνεχίσει να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια ως επίτιμος πρόεδρος.

«Τον ευχαριστούμε για το όραμά του, το πρωτοποριακό του πνεύμα, την ακλόνητη αποφασιστικότητά του και τη διαρκή κληρονομιά που αφήνει στις εταιρείες που ίδρυσε και στους αμέτρητους ανθρώπους που επηρέασε», ανέφερε ο Lachlan σε δήλωσή του την Πέμπτη. Ο φαινομενικά απεριόριστος πλούτος των Murdoch – το Forbes εκτιμά ότι η οικογένεια αξίζει σχεδόν 18 δισ. δολάρια – και οι κατά καιρούς φημολογούμενες ίντριγκες, έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη κατά κόρον. Οι σεναριογράφοι της σειράς του HBO «Succession» βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη ζωή των Murdoch για τη δημιουργία της φανταστικής οικογένειας Roy. 

Το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας

Ο Rupert Murdoch ξεκίνησε την αυτοκρατορία του από χαμηλά, όταν κληρονόμησε μια επιχείρηση έκδοσης εφημερίδων στην Αυστραλία το 1952. Τις επόμενες επτά δεκαετίες, ο επιχειρηματίας επεκτάθηκε προωθήθηκε επιθετικά στις βρετανικές και αμερικανικές αγορές, εξαγοράζοντας εφημερίδες, εγκαινιάζοντας το δίκτυο Fox, αποκτώντας το κινηματογραφικό στούντιο 20th Century Fox και φέροντας τα πάνω κάτω στον χώρο της καλωδιακής ειδησεογραφίας με το ντεμπούτο του Fox News το 1996.

Με τη δεύτερη σύζυγό του, ο Rupert απέκτησε τρία παιδιά: Elisabeth, Lachlan και James. Τα δύο αγόρια, με διαφορά ηλικίας μόλις 15 μηνών, ήταν άκρως ανταγωνιστικά ως παιδιά και με την πάροδο των χρόνων υιοθετούσαν τους ρόλους του «διαδόχου και του εγκαταλελειμμένου γιου», σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού New York Times για την οικογένεια το 2019.

«Δεν ήταν μυστικό για όσους βρίσκονταν κοντά στην οικογένεια ότι ο Murdoch πάντα προτιμούσε τον Lachlan», σύμφωνα με το περιοδικό.
Τα σενάρια διαδοχής έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2015, όταν ο Rupert έδωσε στον  Lachlan και στον James τους τίτλους των συν-προέδρων της 21st Century Fox.

Αλλά το 2020, όταν ο James υποστήριξε την προεκλογική καμπάνια του Joe Biden και έκανε δωρεές σε σκοπούς που αφορούσαν τους Δημοκρατικούς, διέρρηξε δραματικά τη σχέση του με την εταιρεία, κάνοντας αναφορά σε «διαφωνίες που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο εκδοτικό περιεχόμενο».

Η Elisabeth, που επίσης μπαινόβγαινε στην οικογενειακή επιχείρηση ως τηλεοπτικός παραγωγός, αισθανόταν συχνά ότι τα αδέλφια της την επισκίαζαν, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του New Yorker.  Μάλιστα, ένας οικογενειακός φίλος συνέκρινε στο συγκεκριμένο αφιέρωμα την Elisabeth με την Cordelia, την αφοσιωμένη κόρη στον «Βασιλιά Ληρ» του Σέξπιρ. «Αγαπάει τον πατέρα της», είχε δηλώσει ο φίλος στο περιοδικό, «αλλά ανήκει σε λάθος φίλο».

Η εποχή Lachlan

Ο Lachlan βρίσκεται στο τιμόνι του Fox News από το 2019, σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές του 2020 και την πανδημία Covid-19. Αν και έχει ασκήσει κατ’ ιδίαν κριτική στον Donald Trump, όπως δήλωσαν στο CNN άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα πέρυσι, ο Rupert έδωσε σήμα στους υπαλλήλους την Πέμπτη ότι ο Lachlan θα διατηρήσει τη δεξιά εκδοτική τάση του δικτύου. «Ο πατέρας μου πίστευε ακράδαντα στην ελευθερία και ο Lachlan είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον σκοπό αυτό», ανέφερε ο Rupert σε σημείωμα προς το προσωπικό.

Ο Lachlan ενέκρινε τελικά την έκτακτη απόφαση του Fox να μην μεταδώσει ζωντανά τις πρώτες ακροάσεις που διεξήγαγε η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Το δίκτυο επέλεξε αντ’ αυτού να προβάλει σχολιασμό της ακρόασης από δεξιούς παρουσιαστές. Την ίδια ώρα, ο Lachlan και η σύζυγός του, Sarah, χαλάρωναν στο γιοτ τους αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιμάνι του Σίδνεϊ, σύμφωνα με μια βιογραφία του 2022 του Αυστραλού δημοσιογράφου Paddy Manning.

Η παραίτηση του Rupert Murdoch από το θώκο της Fox Corp. και της News Corp. αφήνει στον γιο του Lachlan Murdoch, το δύσκολο έργο να διευθύνει την καλωδιακή τηλεόραση και τις εφημερίδες της οικογένειας. Η αυτοκρατορία του Murdoch χτίστηκε κατά τη διάρκεια 7 δεκαετιών και ασκεί τεράστια επιρροή τόσο στο χώρο της ενημέρωσης, όσο και της  ψυχαγωγιας αλλά και της πολιτικής.

Ωστόσο, μετά την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δραστηριοτήτων της στη Walt Disney Co. έναντι 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, η Fox έχει γίνει πια ο φτωχός συγγενής. Εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις φθίνουσες επιχειρήσεις της καλωδιακής τηλεόρασης και των εντύπων.

Στη δήλωσή του την Πέμπτη, ο 92χρονος Murdoch αναφέρει ότι αφήνει τη διοίκηση της Fox και της News Corp. Μόνη έκπληξη στην αποχώρησή του είναι ο χρόνος που διάλεξε να μεταβιβάσει τις δραστηριότητες του κολοσσού των ΜΜΕ στον 52χρονο Lachlan, ο οποίος αναλαμβάνει τόσο τη θέση του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της Fox. 

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο Murdoch ο νεότερος έχει προχωρήσει σε αρκετές έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις. Η αγορά από τη Fox της υπηρεσίας streaming Tubi για 440 εκατομμύρια δολάρια το 2020 φαίνεται να είναι κερδοφόρα. Το προϊόν διεκδικεί τώρα το ίδιο μερίδιο της συνολικής τηλεθέασης με την υπηρεσία Max της Warner Bros. Discovery Inc. σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Rupert Murdoch: Αποσύρεται από πρόεδρος των Fox και News Corp ο «βαρόνος» των media

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε: Πώς το Fox News νίκησε το CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News