Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 22:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

Με την έγκριση για εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η λίστα των δισεκατομμυριούχων που αυξάνουν την πολιτική τους επιρροή, αγοράζοντας πλατφόρμες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την Claire Enders, η οποία ίδρυσε την Enders Analysis, οι βαθύπλουτοι ανέκαθεν προσπαθούσαν να αγοράσουν εφημερίδες, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Πλέον, σημειώνει η ίδια, μετρά κανείς στα δάχτυλα του ενός χεριού τις μεγάλες εταιρείες media που δεν βρίσκονται στα χέρια ολιγαρχών ή άλλων δισεκατομμυριούχων. Ενδεικτικά:

Έλον Μασκ – Twitter

Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε η πρόταση για εξαγορά της Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να υπόσχεται να απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας, προάγοντας την ελευθερία του λόγου και την δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τζεφ Μπέζος – Washington Post

Το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο αγόρασε την εφημερίδα έναντι 250 εκατ. δολαρίων το 2013, όταν ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα και σύμφωνα με τον ίδιο το επιχειρηματικό της μοντέλο είχε «τα πάνω κάτω». «Ξέρω ότι όταν είμαι 90 ετών, θα είναι από τα πράγματα για τα οποία θα είμαι εξαιρετικά περήφανος, το ότι αγόρασα την Washington Post και βοήθησα σε μία πολύ δύσκολη μετάβαση», δήλωσε το 2018.

Rupert Murdoch – Times, The Sunday Times, The Sun, Fox News, Wall Street Journal,  New York Post, media της Αυστραλίας

Ένας από τους βαρόνους των media, που ξεκίνησε αγοράζοντας μία μικρή εφημερίδα μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1952. Στη συνέχεια προχώρησε αγοράζοντας εφημερίδες στην Αυστραλία και έπειτα σάρωσε τα media της Βρετανίας, ενώ συνέχισε στην Νέα Υόρκη. Το 2017 πούλησε ένα μεγάλο μερίδιο των δραστηριοτήτων του από την Fox Entertainment στην Walt Disney, κρατώντας όμως το κανάλι Fox News.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ – Facebook, Instagram, Whatsapp

Ο συνιδριτής της Facebook εξαγόρασε το Instagram το 2012 και το Whatsapp το 2014. Οι πλατφόρμες εχουν κατηγορηθεί για την διασπορά ψευδών ειδήσεων, ιδίως κατά την περίοδο του κορωνοϊού.

Οι Lebedevs – Novaya Gazeta, Evening Standard, The Independent

Ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην κατάσκοπος της KGB, Alexander Lebedev, έχει μερίδιο στην ερευνητική ρωσική εφημερίδα Nobaya Gazeta. Το 2009 αγόρασε την Standard και λέγεται πως το τίμημα ήταν 1 βρετανική λίρα, όπως και για τον Independent που αγόρασε το 2010. Την διαχείριση έχει αναλάβει ο γιός του, ενώ η οικογένειά του έχει διοχετεύσει τουλάχιστον 100 εκατ. λίρες στις επιχειρήσεις αυτές.

Λόρδος Rothermere -The Daily Mail, Mail της Κυριακής, Metro 

Ο Jonathan Harmworth, δισέγγονο ενός από τους ιδρυτές της Mail έκανε φέτος ιδιωτική την Daily Mail έπειτα από 90 χρόνια, πληρώνοντας 1,6 δισ. στερλίνες για το 63% της εταιρείας που δεν ήταν στον δικό του έλεγχο. 

Οι αδερφοί Barclay – The Telegraph, Spectator 

Οι δίδυμοι David και Frederick Barclay αγόρασαν τις δύο εφημερίδες το 2004. Πέρυσι ο David απεβίωσε και ο Frederick και η κόρη του προσέφυγαν εναντίον ορισμένων συγγενών του, κατηγορώντας τους ότι μαγνητοσκοπούσαν συνομιλίες στο Ritz, το οποίο τα αδέρφια είχαν υπό τον έλεγχό τους παλαιότερα.

Ομάδα δισεκατομμυριούχων – The Economist

Η οικογένεια δισεκατομυριούχων της Ιταλίας, Agnelli, κατέβαλε 287 εκατ. στερλίνες, ώστε να αυξήσει το μερίδιό της στον Economist στο 43,5% το 2015. Οι υπόλοιποι μεριδιούχοι είναι οι οικογένειες Cadbury (σοκολάτες), Rothschild (τράπεζες) και Schroder (τράπεζες).

Patrick Drahi – Libération και L’Express

Ο δισεκατομμυριούχος με καταγωγή από Γαλλία και Ισραήλ έχει μερίδια στα δύο μεγάλα μέσα μέσω της εταιρείας του. 

Laurene Powell Jobs – The Atlantic

Η δισεκατομμυριούχος χήρα του Στιβ Τζομπς αγόρασε το μερίδιο πλειοψηφίας στον Atlantic το 2017.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης:

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Μόνο οκτώ διασημότητες του Χόλιγουντ είναι δισεκατομμυριούχοι – Η λίστα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News