Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 07:17
BUSINESS & FINANCE

Πρόταση επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ καταθέτει η Eurobank

Πρόταση επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ καταθέτει η Eurobank

Σήμερα αναμένεται η διοίκηση της Eurobank να υποβάλλει την πρόταση προς το ΤΧΣ για την επαναγορά 52.080.673 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, κίνηση που σηματοδοτεί την απόφαση να αποτελέσει την πρώτη τράπεζα στην οποία δεν θα έχει συμμετοχή το Δημόσιο.

Η πρόταση για την τιμής επαναγοράς των μετοχών θα γίνει στην βάση της απόφασης που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων, θέτοντας ως ανώτατο όριο το 1,9 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή και η λογιστική αξία με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας η συναλλαγή θα αποτελέσει μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ στόχος της Τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος 25% επί των κερδών για την χρήση του 2023, εφόσον ληφθεί η έγκριση από τον επόπτη. Χθες η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε στο 1,455 ευρώ, υποχωρώντας κατά 2,9% από την αρχή της εβδομάδας και κατά 4,08% τον τελευταία μήνα, ακολουθώντας την πτωτική τάση του τραπεζικού δείκτη.

Η αποτίμηση της Eurobank και το εύλογο της τιμής που θα προταθεί τίθεται σε νέα βάση μετά την απόκτηση της Ελληνικής τράπεζας. Η Eurobank διαθέτει ήδη 55,3% του κυπριακού ομίλου με προοπτική να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών, εξέλιξη που αλλάζει την καθαρή θέση του Ομίλου που θα ενισχυθεί με την προσθήκη των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής τράπεζας.

Την προοπτική αυτή καλείται να λάβει υπόψη του το Ταμείο στο πλαίσιο της αποτίμησης που διενεργεί με την βοήθεια του χρηματοοικονομικού συμβούλου που έχει προσλάβει, την UBS. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου η Ελληνική τράπεζα, το ενεργητικό της διαμορφώθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 15,7 δισ. ευρώ και τα δάνειά της στα 6,1 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της περιόδου ανήλθαν στα 160,2 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπει ο νόμος, το Ταμείο για την υλοποίηση της συναλλαγής θα ακολουθήσει ανταγωνιστική διαδικασία, που σημαίνει ότι θα καλέσει για την υποβολή ανταγωνιστικότερων προσφορών από αυτή που θα προτείνει η Τράπεζα, διαδικασία θα διαρκέσει δέκα ημέρες περίπου.

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Πυρετώδεις διεργασίες για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

Alpha Bank: Ανεβάζει ταχύτητες εν όψει αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Καραβίας (Eurobank): H ώρα της ανταμοιβής των μετόχων – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News