Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 18:34
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Αναβάθμισε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank

Fitch: Αναβάθμισε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank

Σε αναβάθμιση της Εθνικής, της Εurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings. Αιτιολογώντας την απόφασή τoυ, αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), την ενίσχυση του ισολογισμού τους αλλά και τη βελτίωση των κεφαλαιακών τους δεικτών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αλλά και των spread μεταξύ επιτοκίων δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων.

Αναλυτικότερα, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-». Αναβάθμισε επίσης το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b». Τέλος, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Αlpha Bank σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b+».

Η Εθνική

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-» με σταθερό outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση της Εθνικής αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση στην κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ και τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των δαπανών απομείωσης μετά την επιτυχή στρατηγική μείωσης του ρίσκου στον ισολογισμό της. Αυτό έχει επιτρέψει στην Eθνική Τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια αρκετά πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών και έχει προσφέρει ευελιξία για την πραγματοποίηση επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται σύμφωνα με τη Fitch να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας.

Η Eurobank

Παράλληλα, η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank S.A. και της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. (HoldCo) σε «BB» από «BB-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-» με σταθερό outlook.

Όπως επισημαίνει, οι αναβαθμίσεις αντανακλούν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Eurobank από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια, ενισχύοντας τα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.

Τράπεζα Πειραιώς

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση αθέτησης (IDR) της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB-» από «B» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb-» από «b». Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.

Η αναβάθμιση αντανακλά την επιτάχυνση της στρατηγικής της Πειραιώς για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τους ομολόγους της με υψηλότερη αξιολόγηση.
Αντικατοπτρίζει, επίσης, την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών της δεικτών και την επακόλουθη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα μη αποθεματοποιημένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (στα οποία περιλαμβάνονται τα NPEs και τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία). Η αναβάθμιση λαμβάνει περαιτέρω υπόψη τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίων, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Αlpha Bank

Η Fitch Ratings αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αθέτησης εκδότη (IDRs) και της Alpha Bank σε “BB-” από “B+” και τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (VRs) σε “bb-” από “b+”.Οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων IDR είναι σταθερές.

H αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση στην κερδοφορία της Αlpha Bank, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μοχλό για περαιτέρω δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και να οδηγήσει σε υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες. 

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική τροχιά του δείκτη NPEs, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρέους. 

Σταδιακή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Όπως έγραφε σήμερα, η «Καθημερινή», η έναρξη του κύκλου για τη σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από τους τρεις διεθνείς οίκους Moody’s, S&P και Fitch, σηματοδοτεί η αναβάθμιση της ελληνικής δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή από τον οίκο Moody’s κατά δύο θέσεις, στη βαθμίδα Ba1 με σταθερή προοπτική.

Ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα και οδηγό θα αποτελέσουν οι προοπτικές κερδοφορίας, η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κεφαλαιακή επάρκεια και οι προοπτικές μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) ως ποσοστό των κεφαλαίων τους, δείκτης που λαμβάνεται υπόψη κυρίως από τη μεθοδολογία της Moody’s.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατατάσσονται σήμερα μία έως τρεις βαθμίδες –ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης– κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και με δεδομένη την απόσταση που τις χωρίζει, η ανάκτηση του investment grade εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ακόμη χρόνο. Η αναβάθμιση της ελληνικής δημοκρατίας από τον οίκο Moody’s προεξοφλεί ότι η επόμενη κίνηση για τις ελληνικές τράπεζες θα προέλθει από τη Moody’s, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η κίνηση αυτή, ούτε επίσης το κατά πόσον ο διεθνής οίκος θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή που ακολούθησε στην περίπτωση του ελληνικού Δημοσίου, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση κατά δύο βαθμίδες. Να σημειωθεί ότι η Moody’s κατατάσσει σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στο Ba2 την Alpha Bank, με σταθερή προοπτική, την Εθνική Τράπεζα με θετική προοπτική και τη Eurobank, με επίσης θετική προοπτική, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατατάσσεται στο Ba3 με σταθερή προοπτική. Μία βαθμίδα πιο κάτω είναι η αξιολόγηση από τη Moody’s των ομολόγων που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες με τη μορφή ΑΤΙ, Tier II ή senior preferred και η προοπτική αναβάθμισης θα συμπαρασύρει όλες τις κατηγορίες άντλησης ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες, διευκολύνοντας την έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης και την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL.

Ακολουθεί η S&P, που κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade και συγκεκριμένα στο BB- την Alpha Bank με σταθερή προοπτική, την Εθνική Τράπεζα με θετική προοπτική και τη Eurobank με επίσης σταθερή προοπτική, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βαθμολογείται με B+ και σταθερή προοπτική. Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών ακολουθεί τις προοπτικές του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να σημαίνει φυσικά την ευθυγράμμιση της βαθμολογίας, που υπολείπεται σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτής του Δημοσίου. Οι επόμενες πιθανές αναθεωρήσεις για τη χώρα αναμένονται τον Οκτώβριο από την S&P και τον Δεκέμβριο από τη Fitch, που τοποθετούν την ελληνική δημοκρατία μία βαθμίδα κάτω από το investment grade και συγκεκριμένα στο ΒΒ+ με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα.

Οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών καταγράφονται θετικές καθοδηγούμενες από την πιστωτική επέκταση, τα αυξημένα επιτοκιακά έσοδα στις χορηγήσεις και τον ασθενέστερο ρυθμό μετακύλισης της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις για το 2023 και μια σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου. Ζητούμενο θα αποτελέσει εάν η αναστολή δόσεων για τους πληγέντες που αποφασίστηκε από το τραπεζικό σύστημα, θα ανακόψει την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων και τον σχεδιασμό των τραπεζών για σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα του 2%.

Διαβάστε επίσης: 

Πίσω από τη διπλή αναβάθμιση: Τι είδε η Moody’s στην Ελλάδα

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελλάδας με σταθερή προοπτική

DZ Bank: Το «ταγκό» των οίκων αξιολόγησης και τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News