BUSINESS & FINANCE

Πόλος έλξης για κινηματογραφικά γυρίσματα η Ελλάδα

Πόλος έλξης για κινηματογραφικά γυρίσματα η Ελλάδα

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η λίστα των κινηματογραφικών παραγωγών, των τηλεοπτικών σειρών και των ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate) για την επιδότηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 100 τα έργα που έχουν κάνει χρήση των συγκεκριμένων  κινήτρων, ενώ τοποθετείται σε 92 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών που έχουν εγκριθεί έως σήμερα.  

Πηγές του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) αναφέρουν ότι σε συνάρτηση, πάντοτε, με την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, κατά τη φετινή σεζόν αναμένεται να υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για γυρίσματα στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι η χώρα προσφέρει ένα από τα ελκυστικότερα, παγκοσμίως, “πακέτα” κινήτρων, περιλαμβάνοντας όχι μόνο την επιδότηση του 40% -έναντι 35% μέχρι πρότινος-των επιλέξιμων δαπανών. Αλλά και το μέτρο της φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30% που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.  Από τα καθαρά δηλαδή φορολογητέα αποτελέσματα των χρηματοδοτών ενός εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, αφαιρείται το 30% των δαπανών, οι οποίες έχουν καταστεί επιλέξιμες.  

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι παραγωγοί; Κατά την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο ΕΚΟΜΕ δηλώνουν το χρονοδιάγραμμα έναρξης και περάτωσης των γυρισμάτων. Αφότου αυτά ολοκληρωθούν, εντός ενός εξαμήνου δύνανται να προχωρήσουν στην αίτηση αποζημίωσης-επισυνάπτοντας τα τιμολόγια δαπανών- από το ΕΚΟΜΕ, η οποία, αφότου εγκριθεί, οδηγεί στην εκταμίευση των προβλεπόμενων ποσών. Έτσι, γίνεται κατανοητό γιατί οι αποφάσει για την υπαγωγή των επενδυτικων σχεδίων εταιρειών παραγωγής, που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας Λ. Χριστόπουλος, εντάσσονται στο καθεστώς του cash rebate αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. 
Από τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, 54 αποτελούν ελληνικές παραγωγές. Τα 45 διεθνή έργα έχουν ως χώρες προέλευσης τις ΗΠΑ, την Κορέα, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Κίνα, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία.  

Η πρώτη πληρωμή ενίσχυσης ύψους 310,8 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στη γαλλογερμανικής παραγωγής τηλεοπτική σειρά «Eden». Έως σήμερα έχουν εκδοθεί αποφάσεις –σε συνέχεια των αρχικών εγκριθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης– για την καταβολή ενίσχυσης περισσότερων των 23 έργων, ενώ οι παραγωγοί έχουν εισπράξει –ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την είσπραξή τους– περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των 32 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην έως τώρα κρατική συνεισφορά, μέσω του cash rebate, δηλαδή σε όσα έχει ήδη ή πρόκειται να πληρώσει, από την πλευρά του, το Δημόσιο για τις συνολικές δαπάνες άνω των 92 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούν ελληνικές και ξένες εταιρείες παραγωγής για γυρίσματα στην Ελλάδα. 
Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ, δημιουργούνται περίπου 23.141 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.), με τους παραγωγούς να έχουν εγκαταστήσει συνεργεία σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. 

Η λίστα των παραγωγών που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του ν. 4487/2017 περιλαμβάνει τις δημοφιλείς σειρές “Άγριες Μέλισσες” και “Έτερος Εγώ” και την ταινία “Ευτυχία”. Εσχάτως στην λίστα των καινούργιων παραγωγών προστέθηκαν η κινηματογραφική ταινία τεκμηρίωσης “τα φαντάσματα της επανάστασης” και η ταινία “Θύματα”. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News