Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 23:08
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών το 2021 από τα νέα lockdowns

Ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών το 2021 από τα νέα lockdowns

Τα νέα lockdowns στις αρχές του 2021 θέτουν υπό απειλή ένα μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας που αναμενόταν έως τώρα ευρέως για το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η μείωση των μετακινήσεων σε αρκετές χώρες επισκιάζουν τις ελπίδες για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, προειδοποιούν επενδυτές τράπεζες.

Η Κίνα ανακοίνωσε lockdowns σε τέσσερις πόλεις, ενώ και οι χώρες της Ευρώπης επιβάλουν νέους πιο αυστηρούς περιορισμούς, κινήσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες. Η Goldman Sachs βλέπει τα σημάδια απαισιοδοξίας να ενισχύονται τη στιγμή που το 48% των πελατών της περιμένει ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη 5,3% το 2021. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη πρώτου τριμήνου δεν αντανακλούν τις ανησυχίες αυτές – για την Ευρώπη προβλέπεται αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 40%, ενώ στις ΗΠΑ κατά 16%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι θα αποτυπωθούν στις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν οι επιχειρήσεις για την κερδοφορία του 2021, όπως αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της BofA. 

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν αλλάξει οι προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν εφέτος αύξηση κερδών 20,8% και 38% αντίστοιχα.  

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News