Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 19:42
ΟΜΟΛΟΓΑ

Επέστρεψαν σε πτώση τα ευρωπαϊκά yields

Επέστρεψαν σε πτώση τα ευρωπαϊκά yields

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας που γνώρισε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι καθοδικές τάσεις ωστόσο ήταν αρκετά συγκρατημένες.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 0,55% μετά την χθεσινή άνοδο των 10 μονάδων βάσης, που σηματοδότησε την χειρότερη επίδοση από τις αρχές Νοεμβρίου. Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν και οι αποδοσεις των ιταλικών πενταετών, που γύρισαν χθες πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου. Παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, αναλυτές δεν βλέπουν κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., όμως το κόμματα Italia Viva του Ματέο Ρέντζι που έχει έρθει σε ρήξη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, επέλεξε την αποχή. 

Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι επενδυτές προέβησαν στην ευκαιρία να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους από τη στιγμή που το spread έναντι των γερμανικών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, κάτω από τις 100 μονάδες βάσης. Τώρα, το spread κινείται γύρω στις 106 μονάδες βάσης, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε τις 111, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα εβδομάδας. Ο Γενς Πήτερ Σόρενσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, θεωρεί ότι το spread θα σταθεροποιηθεί και πάλι, καθώς όλη αυτή η αναστάτωση έχει να κάνει με την κυβέρνηση της Ιταλίας και όχι με τη δέσμευση της χώρας απέναντι στην Ευρώπη.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι κινήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με την απόδοση του 10ετούς να περιορίζεται ελαφρώς στο 0,66% παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε έως το 0,69%, με το spread να διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης, στα ίδια με χθες επίπεδα. Η απόδοση του πενταετούς έμεινε αμετάβλητη στο 0,08%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 76 εκατ.ευρώ.  

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,524%. 

Νέες ομολογιακές εκδόσεις 

H Πορτογαλία άνοιξε εκ νέου σήμερα την έκδοση του 10ετούς και 15ετούς ομολόγου της, πετυχαίνοντας μάλιστα στο 10ετές αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξέλιξη που βοηθά την υπερχρεωμένη χώρα να μειώσει το κόστος δανεισμού της, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Τζοάο Λιέο. Στην πρώτη της έκδοση για εφέτος, η Πορτογαλία άντλησε 1,25 δισ.δολάρια. Στην επανέκδοση του 10ετούς, η απόδοση υποχώρησε στο -0,012% από 0,329% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του περυσινού Σεπτεμβρίου, ενώ κινήθηκε και χαμηλότερα από την απόδοση 0,02% στη δευτερογενή αγορά. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι εκδόσεις που έγιναν στη διάρκεια του 2020 είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια γύρω στα 10 έτη και μέση απόδοση κοντά στο 0,6%.

Η Ισπανία «είδε» τη ζήτηση να ξεπερνά τα 130 δισ.ευρώ στην έκδοση του νέου 10ετούς της, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που σηματοδοτεί μία ιδιαίτερα δυναμική έναρξη όσον αφορά στις εκδόσεις της ευρωπεριφέρειας το νέο έτος. Το spread του ισπανικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμναικού άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία, υποχωρώντας κάτω από τις 55 μονάδες βάσης. 

Η Γερμανία άνλτησε 4,066 δισ.ευρώ από έκδοση νέου πενταετούς.    

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News