Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 22:16
BUSINESS & FINANCE

Dell, HP, Foxconn και άλλες τεχνολογικές εταιρίες υποβάλλουν αίτηση για κρατική ενίσχυση στην Ινδία

Dell, HP, Foxconn και άλλες τεχνολογικές εταιρίες υποβάλλουν αίτηση για κρατική ενίσχυση στην Ινδία

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Dell Technologies Inc., HP Inc. και του προμηθευτή της Apple Inc., Foxconn Technology Group, έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική ενίσχυση για την κατασκευή φορητών υπολογιστών στην Ινδία.

Το σχέδιο οικονομικών κινήτρων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi -μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή τεχνολογικού υλικού, όπως φορητοί υπολογιστές, προσωπικοί υπολογιστές, ταμπλέτες και διακομιστές- έχει λάβει απρόσμενα υψηλή ανταπόκριση από τη βιομηχανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Τεχνολογίας Ashwini Vaishnaw.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταιρείες δικαιούνται επιστροφή ενός ποσού περίπου ίσου με το 5% των εργοστασιακών τιμών των τελικών προϊόντων. Η προμήθεια εξαρτημάτων σε τοπικό επίπεδο θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να κερδίσουν περισσότερα οικονομικά οφέλη.

Περίπου 32 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μονάδων εγχώριων εργολαβικών κατασκευαστών όπως η Optiemus Electronics Ltd. και η Dixon Technologies India Ltd., είχαν υποβάλει αίτηση για τα κίνητρα πριν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων κλείσει τα μεσάνυχτα της 30ης Αυγούστου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία των κινήτρων που εισήγαγε το 2020 για να δώσει ώθηση στην τοπική συναρμολόγηση smartphones. Το σχέδιο αυτό οδήγησε τους Ταϊβανέζους προμηθευτές της Apple Foxconn, Wistron Corp. και Pegatron Corp. να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ινδία, με αποτέλεσμα η Apple να παράγει περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής iPhone από τη χώρα της Νότιας Ασίας κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

Η κυβέρνηση Modi αναμένει ότι οι εταιρείες θα πραγματοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ρουπιών (294 εκατ. δολάρια) και θα παράγουν πρόσθετη παραγωγή αξίας 3,35 τρισεκατομμυρίων ρουπιών (40,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο του εξαετούς σχεδίου. 

«Η Ινδία αναδεικνύεται σε έναν πολύ αξιόπιστο εταίρο της αλυσίδας εφοδιασμού όπως επίσης και σε εταίρο της αλυσίδας αξίας αποδεικνύοντας ότι έχει δυνατότητες», δήλωσε ο Vaishnaw στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση στο Νέο Δελχί.

«Οι εταιρείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παραγωγή στο πλαίσιο του σχεδίου ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Η Apple δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για κίνητρα για την τοπική συναρμολόγηση των φορητών υπολογιστών MacBook και των tablet iPad, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι είναι πιθανό να μην εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για κρατική ενίσχυση. Τα κίνητρα για τα smartphones έχουν δείξει ότι τέτοια προγράμματα λειτουργούν συνήθως καλά με λίγες εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή και να κερδίσουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε μετρητά.

Η κίνηση κατασκευής υλικού πληροφορικής επιδιώκει επίσης να τιμωρήσει τις εταιρείες εάν η παραγωγή υστερεί σε σχέση με τα καθορισμένα όρια, αφαιρώντας έως και 10% από τις επιδοτήσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για να ωθήσει τις εταιρείες να αρχίσουν την τοπική συναρμολόγηση τεχνολογικού υλικού, η Ινδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει μια νέα απαίτηση άδειας για τις εισαγωγές τεχνολογίας από την 1η Νοεμβρίου, που θα καλύπτει τα πάντα, από φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες έως διακομιστές και εξαρτήματα για κέντρα δεδομένων. Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας διαμαρτυρήθηκαν για την κίνηση αυτή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News