Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 10:06
ΚΟΣΜΟΣ

Από Ολλανδός αγρότης τραπεζίτης: Συστήνει βιολογικά και μείωση παραγωγής

Από Ολλανδός αγρότης τραπεζίτης: Συστήνει βιολογικά και μείωση παραγωγής

Ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές στον κόσμο με ειδίκευση στον αγροτικό κλάδο παροτρύνει τους αγρότες να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες ή διαφορετικά να μειώσουν την παραγωγή, καθώς οι πολιτικές πιέσεις και η οικολογική καταστροφή καθιστούν επιτακτική μια δραματική αλλαγή πορείας.

Η Cooperatieve Radobank δεσμεύθηκε τον Ιούνιο να δανείσει επιπλέον 3 δισ.ευρώ για να διευκολύνει τη μετάβαση για 50.000 αγρότες στην Ολλανδία – που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερη εξαγωγό αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Παρότι η τράπεζα έχει ήδη το 80% αυτών των αγροτών πελάτες, έχει διορίζει ειδικό σύμβουλο για να τους καθοδηγήσει σε αυτή την επώδυνη αγροτική επανάσταση. 

Καθώς η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αζώτου από τη γεωργία έως το 2030, περίπου 3.000 αγροκτήματα και επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε φυσικά καταφύγια είναι έτοιμες για πώληση. Οι υπόλοιπες πρέπει να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο μέλλον, σύμφωνα με τον Alex Datema, γαλακτοπαραγωγό τέταρτης γενιάς που διορίστηκε από τη Rabobank το Μάιο για να διαχειριστεί το γεωργικό της τμήμα.

Αυτό σημαίνει την χρήση τεχνολογίας για τη μείωση της παραγωγής αζώτου, τη μετάβαση στις βιολογικές καλλιέργειες, τη μετεγκατάσταση ή τον περιορισμό της παραγωγής, είπε ο Datema, ο οποίος έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα στο αγρόκτημά του 70 εκταρίων στο Groningen, στη βόρεια Ολλανδία.

«Αν υπάρχει ένα μέρος στη γη που θα καταλάβουμε το σύστημα της γεωργίας για το μέλλον, αυτό είναι στην Ολλανδία. Τα πάντα υπάρχουν για μια καλή γεωργία, αλλά πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα. Πρέπει να βρούμε το δρόμο μας για μια γεωργία που δεν βλάπτει το περιβάλλον», ανέφερε. 

Ο επείγων χαρακτήρας αυτής της μετάβασης υπογραμμίστηκε από την εντεινόμενη ζέστη, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή. Ενώ οι αγρότες πέφτουν συχνά θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το σύστημα παραγωγής τροφίμων παράγει επίσης περίπου το 31% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι 10 κορυφαίοι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων

Η Ολλανδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο (σε όγκο) από το 2021

Source: UN FAO

Στην Ολλανδία, όπου σχεδόν η μισή χώρα χρησιμοποιείται για τη γεωργία, τα βοοειδή και τα λιπάσματα αποτελούν βασικές πηγές εκπομπών αζώτου που βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ οι αγελάδες εκπέμπουν επίσης μεθάνιο που θερμαίνει τον πλανήτη.

Για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, η ολλανδική κυβέρνηση στοχεύει σε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή. Αυτό, σύμφωνα με τη Rabobank, θα μπορούσε να σημαίνει 30% λιγότερες αγελάδες μέσα σε 15 χρόνια και οι εξαγωγές γάλακτος να μειωθούν έως και το ένα πέμπτο.

Η πρόκληση για τον Datema έγινε πιο μεγάλη μετά την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού που «πάγωσε» τις συζητήσεις για το μέλλον της ολλανδικής γεωργίας. Ενώ περισσότεροι από 200 αγρότες έχουν εγγραφεί για εξαγορά από το κράτος, πολλοί είναι απρόθυμοι να πωλήσουν επιχειρήσεις που διοικούνταν από τις οικογένειές τους για γενιές. Οι εξαγορές πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής, σύμφωνα με τον Datema, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης, BorenNatuur.

Το φάσμα των λύσεων που επιδιώκουν οι Ολλανδοί αγρότες ποικίλλει, με ορισμένους να συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους πωλώντας τα δικά τους προϊόντα, ενώ άλλοι ασπάζονται τις νέες τεχνολογίες. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές του συστήματος διαχείρισης κοπριάς Lely Sphere της Rabobank και της FrieslandCampina, το οποίο μετατρέπει τις εκπομπές αζώτου σε λιπάσματα. Άλλοι χρησιμοποιούν ρομπότ και λέιζερ για να εξαλείψουν τα ζιζάνια, ως εναλλακτική λύση στον ψεκασμό φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες.

Η Rabobank, που ιδρύθηκε από μια ομάδα αγροτών το 1900, έχει δεσμευθεί να διευκολύνει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση, είπε ο Datema. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αγροτικού τομέα στην Ολλανδία, η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Greenpeace για την υποστήριξη της εντατικής κτηνοτροφίας και του ρόλου της στην κρίση αζώτου.

«Πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω για να οικοδομήσουμε ένα ξεκάθαρο μέλλον για τη γεωργία και αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία», είπε. «Μπορούμε να προσπαθήσουμε να μάθουμε πώς μπορείτε να συνδυάσετε την παραγωγή πολλών τροφίμων ανά εκτάριο χωρίς να βλάπτετε το περιβάλλον, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και κάνοντας καλό για το κλίμα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

«Στον αέρα» τα ευρωπαϊκά σχέδια για οικολογική γεωργία: Φωτιά στις τιμές τροφίμων

Έρευνα:Οι καλλιέργειες της ευρωπαϊκής Μεσογείου απειλούνται με διάβρωση του εδάφους

Πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για 490 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News