Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 19:25
BUSINESS & FINANCE

Τη χαλάρωση των κανόνων για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μελετά η ΕΕ

Τη χαλάρωση των κανόνων για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μελετά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη χαλάρωση ορισμένων από τους κανόνες της σχετικά με την τεχνολογία των καλλιεργειών των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO – ΓΤΟ) σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια και να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το μπλοκ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις καλλιέργειες που γίνονται με τις λεγόμενες νέες γονιδιωματικές τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ανοχή στις ασθένειες, τα παράσιτα και τις περιβαλλοντικές πιέσεις, σύμφωνα με σχέδιο πρότασης που πρόκειται να παρουσιάσει η Επιτροπή τον επόμενο μήνα και το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Η αλλαγή εξετάζεται καθώς οι ισχύοντες κανόνες δεν συμβαδίζουν με εξελίξεις όπως η γονιδιακή επεξεργασία, για την οποία το μπλοκ αποφάσισε το 2018 ότι πρέπει να υπόκειται στις ίδιες πολιτικές με όλους τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η ΕΕ το 2021 δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία του μπλοκ για τους ΓΤΟ, ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στις καλλιέργειες που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους κανονισμούς για να επιτρέψει την επεξεργασία γονιδίων στη γεωργία μετά το Brexit. 

Η αναθεώρηση των περιορισμών προορίζεται για φυτά που παράγονται με στοχευμένες μεταλλάξεις, που γίνονται χωρίς την εισαγωγή γενετικού υλικού, ή τροποποιήσεις από το ίδιο ή στενά συγγενικό είδος. Δεν θα εφαρμοστεί σε καλλιέργειες που εισάγονται με ξένα είδη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News