Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 21:50
BUSINESS & FINANCE

Συμφωνία για σιτηρά: Ανησυχίες για επισιτιστική κρίση – Δηλώσεις Μπορέλ, Ζελένσκι

Συμφωνία για σιτηρά: Ανησυχίες για επισιτιστική κρίση – Δηλώσεις Μπορέλ, Ζελένσκι

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μία νέα επισιτιστική κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως σημειώνει ο ο επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της StoneX Arlan Suderman, «οι αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με οδηγό το σιτάρι, καθώς οι φόβοι για έλλειψη τροφίμων αυξάνονται και πάλι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την εμπορική συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας».

Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Μπορέλ: Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την επισιτιστική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, καταδικάζει την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκληθεί από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών.

Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Ο Σοϊγκού συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη Δευτέρα για να συζητήσουν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της μετά από επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της αρχικής συμφωνίας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να επαναλάβει τις αποστολές από λιμάνια που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, τον Ιούλιο.

Μια σύντομη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ Σόιγκου και Ακάρ.

με πληροφορίες από kathimerini.gr, reuters.com

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμφωνία στα σιτηρά

Τι κρύβει η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας;

Στο προσκήνιο ξανά η επισιτιστική κρίση: Τι σημαίνει η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Πούτιν: Η μεγάλη συγκομιδή σιτηρών στην Ρωσία θα στηρίξει μεγαλύτερες εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News