Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 08:00
BUSINESS & FINANCE

Υψηλά κέρδη λόγω τόκων για τις τέσσερις τράπεζες

Υψηλά κέρδη λόγω τόκων για τις τέσσερις τράπεζες

Στα πολύ καλά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– εστιάζουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας την ισχυρή εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας –«μοχλός» της οποίας ήταν τα έσοδα από τόκους και προμήθειες–, της ποιότητας του ενεργητικού, της ρευστότητας και των κεφαλαίων, γεγονός που οδήγησε τις διοικήσεις σε αναβαθμίσεις των στόχων τους για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», όπως σημειώνει η NBG Securities, οι ελληνικές τράπεζες συνολικά είχαν ένα πολύ ισχυρό β΄ τρίμηνο, με βελτιωμένες τάσεις στα προ προβλέψεων κέρδη. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει κυρίως α) το όφελος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, β) την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με νέες εκταμιεύσεις 8,8 δισ. ευρώ σωρευτικά, και γ) τη βελτιωμένη εικόνα των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο τριμήνου, υποστηριζόμενη από τις προσπάθειες των τραπεζών να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος. Αυτές οι τάσεις υποστηρίχθηκαν και από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, λόγω του υψηλότερου όγκου εργασιών. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 19 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, λόγω των οργανικών ενεργειών, καθώς και των πωλήσεων NPE, ενώ όλες οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και την άφθονη ρευστότητά τους.

Μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των διοικήσεων, η Optima Bank επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο. Οπως τονίζει, οι επιδόσεις β΄ τριμήνου του συνόλου των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προσδοκίες της ίδιας και της αγοράς, με «οδηγό» τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για ζημίες δανείων. Επιπλέον, οι κεφαλαιακές θέσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενισχύθηκαν περαιτέρω και η ρευστότητα παρέμεινε ισχυρή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2023, αναμένεται ομαλοποίηση της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 14%. Τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του κλάδου αυξήθηκαν κατά 31% σε τριμηνιαία βάση στα 1,03 δισ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,82 δισ. ευρώ με πτώση 22% σε ετήσια βάση και ο μέσος δείκτης κεφαλαίων CET1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL) ενισχύθηκε κατά 70 μ.β. στο 14,7%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αποτέλεσαν τον κύριο «μοχλό» των κερδών και αυξήθηκαν κατά 8% σε επίπεδο τριμήνου στα 2,02 δισ. ευρώ, τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 11% στα 471 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη βασικά έσοδα ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ ή μόλις στο 4% των εσόδων. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% σε 2,37 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, οι προβλέψεις για απώλειες στα δάνεια αυξήθηκαν κατά 67%, κυρίως λόγω του κόστους εξυγίανσης των NPEs της Πειραιώς στα 498 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος κινδύνου (CoR) να διαμορφώνεται στις 84 μ.β. έναντι 76 μ.β. το α΄ τρίμηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν κατά 256 εκατ. ευρώ σε 9,06 δισ. ευρώ και τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 3,68 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Κέρδη 357 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο – Αύξηση 78%

Εθνική Τράπεζα: Στα 530 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 1 δισ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση το β’ εξάμηνο

Eurobank: Αύξηση 56,2% των καθαρών κερδών στο α’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News