Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 21:21
BUSINESS & FINANCE

Πρόστιμο 350.000 δολ. στην Χ του Musk για τα αρχεία του Trump στο Twitter

Πρόστιμο 350.000 δολ. στην Χ του Musk για τα αρχεία του Trump στο Twitter

Πρόστιμο 350.000 δολαρίων επιβλήθηκε στην Χ (πρώην Twitter) επειδή δεν συμμορφώθηκε άμεσα με ένταλμα έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για αρχεία που σχετίζονται με τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Donald Trump, σύμφωνα με δικαστική γνωμοδότηση που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα John “Jack” Smith είχε λάβει ένταλμα έρευνας για δεδομένα και άλλα αρχεία που σχετίζονται με τον λογαριασμό @realDonaldTrump του Trump στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση. Ζήτησε την εντολή μη δημοσιοποίησης, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψη του εντάλματος στον Trump «θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την εν εξελίξει έρευνα», δίνοντάς του την ευκαιρία να καταστρέψει στοιχεία ή να προσαρμόσει με κάποιον τρόπο τη συμπεριφορά του. 

Ο Smith ηγείται της δίωξης του Trump για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Το Εφετείο των ΗΠΑ για το Δικαστηρίου απέρριψε τις αντιρρήσεις του Twitter κατά της διαταγής που απαγόρευε στην εταιρεία να ενημερώσει οποιονδήποτε για το ένταλμα. Από τη γνωμοδότηση προκύπτει ότι το Twitter συμμορφώθηκε τελικά με το ένταλμα, το οποίο αφορούσε την ποινική έρευνα του Smith.

Ο αγώνας είχε εκτυλιχθεί σε μεγάλο βαθμό σε μυστικές δικαστικές διαδικασίες μέχρι την Τετάρτη, όταν το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον διέταξε να αποκαλυφθεί μια επεξεργασμένη έκδοση της γνώμης της 18ης Ιουλίου. Η απόφαση δείχνει ότι μια τριμελής επιτροπή δικαστών επικύρωσε ομόφωνα την ποινή, καθώς και την απόφαση δικαστή κατώτερου δικαστηρίου που διατηρούσε σε ισχύ την εντολή μη δημοσιοποίησης.

Εκπρόσωπος του Smith αρνήθηκε να σχολιάσει τη γνωμοδότηση.

Το Twitter είχε υποστηρίξει ότι η εντολή μη αποκάλυψης παραβίαζε την προστασία της ελευθερίας του λόγου της Πρώτης Τροπολογίας και ότι δεν θα έπρεπε να συμμορφωθεί με το ένταλμα μέχρι να εκδικαστεί πλήρως αυτό το ζήτημα. Ένας δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου αποφάνθηκε εναντίον της εταιρείας και διέταξε το Twitter να συμμορφωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου. Το Twitter έχασε αυτή την προθεσμία και δεν προσκόμισε τα αρχεία μέχρι το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Στην επιτροπή του Δικαστηρίου συμμετείχαν οι δικαστές Nina Pillard, η οποία διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Barack Obama, και οι δικαστές J. Michelle Childs και Florence Pan, οι οποίοι διορίστηκαν από τον πρόεδρο Joe Biden. Η Pan έγραψε τη γνώμη.

Η υπόθεση είναι 23-5044, Εφετείο των ΗΠΑ, District of Columbia Circuit.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News