Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 17:06
BUSINESS & FINANCE

Pimco: Γιατί δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι

Οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει την επιστροφή στην ομαλότητα

Pimco: Γιατί δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι

Συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2021 δηλώνει η Pimco -το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίως- η οποία αναμένει ένα ισχυρό rebound της παγκόσμιας παραγωγής και της παγκόσμιας ζήτησης, χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό fund προσδοκά ότι η οικονομία θα συνεχίσει τη μετάβαση προς την επούλωση των πληγών της πανδημίας, πραγματοποιώντας μέσα στο έτος σημαντικό «άλμα» για την επιστροφή στα προ-κρίσης επίπεδα, ιδίως στο β’ εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός θα ανακάμψει μετρίως το 2021, ενώ οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια, όπως και τα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (assets).

Pimco: Γιατί δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι-1

Ειδική μνεία, βέβαια, κάνει και στους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν το παραπάνω σενάριο.

Ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχωρίζει α) η δημοσιονομική κόπωση και η επιστροφή σε μια πιο «συντηρητική» πολιτική, β) η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Κίνα, καθώς γ) και διάφοροι παράγοντες που συνδέονται άρρηκτα με την πανδημία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Pimco ξεκαθαρίσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για υπερβολική αισιοδοξία».

Όσον αφορά τις χρημαγορές, το fund ομολόγων θεωρεί ότι οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει την επιστροφή στην ομαλότητα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει την εκδήλωση μεγάλων περιθωρίων ανόδου.

Παρ’ όλα αυτά, «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στον κλάδο των στεγαστικών δανείων, στα εταιρικά ομόλογα και φυσικά, στις αναπτυσσόμενες – αναδυόμενες αγορές.

Τι περιμένει για την Ευρώπη

Η Pimco θεωρεί ότι η υπερ-χαλαρή δημοσιονομική πολιτική των χωρών της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί και το 2021, χάρη τόσο στην αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων όσο και στις επικείμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προθυμία των κυβερνήσεων να παραμείνουν σε τροχιά πρόσθετης δημοσιονομικής τόνωσης, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Pimco: Γιατί δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι-2

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αλλαγής στη δημοσιονομική πορεία, κάτι το οποίο δύναται να καταστεί αντιληπτό στο β’ εξάμηνο του 2021, μέσω της περικοπής των δαπανών και της αύξησης των φόρων.

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News