Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 22:01
Η ΑΝΑΛΥΣΗ - ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΓΚΟΥΡΟΥ» ΤΗΣ BLACKSTONE

Οι 10 εκπλήξεις του Μπάιρον Γουίν για το 2021

Οι 10 εκπλήξεις του Μπάιρον Γουίν για το 2021

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται τηλεοπτικός αστέρας, η Ουάσιγκτον συμφιλιώνεται με το Πεκίνο, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην κανονικότητα πριν μπει το καλοκαίρι και η Wall Street σημειώνει βουτιά 20% αλλά ακολουθεί ράλι έως τις 4.500 μονάδες. Αυτές είναι μερικές από τις εκπλήξεις του Μπάιρον Γουίν της Blackstone, ενός από τους πιο έγκυρους στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street, για τη χρονιά που ξεκινά.

Ο 87χρονος Γουίν, που ήταν για χρόνια ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, εκδίδει τη λίστα με τις 10 εκπλήξεις της χρονιάς από το 1986.  Η ανάλυσή του αυτή, που αποτελεί πλέον θεσμό της Wall Street, περιλαμβάνει γεγονότα στα οποία ο μέσος επενδυτής δίνει μόλις μία στις τρεις πιθανότητες να επιβεβαιωθούν, όμως ο Γουίν θεωρεί ότι έχουν πιθανότητες πάνω από 50% να βγουν αληθινά.

Οι 10 εκπλήξεις του Μπάιρον Γουίν για το 2021-1

Πριν από ένα χρόνο, ο Γουίν προέβλεπε –εύστοχα, όπως αποδείχθηκε- ότι ο S&P 500 θα συνέχιζε το ράλι του, ξεπερνώντας τις 3.500 μονάδες. Όμως κάποιες από τις εκπλήξεις του για το 2020 δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως το ράλι του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια και το άλμα της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς προς το 2,5%.

Οι 10 εκπλήξεις του Μπάιρον Γουίν για το 2021 είναι οι εξής:

1. Ο Ντόναλντ Τραμπ ιδρύει το δικό του τηλεοπτικό δίκτυο και σχεδιάζει την προεκλογική του καμπάνια για το 2024. Η βασική εκπομπή του καναλιού είναι το «The Chief», όπου ο ίδιος παίρνει συνεντεύξεις από αρχηγούς κρατών και CEOs με στυλ παρόμοιο με το δικό του. Η συνέντευξή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει υψηλότερη τηλεθέαση από κάθε άλλη εκπομπή στην ιστορία της τηλεόρασης.

2. Παρά την εχθρική ρητορική και από τις δύο πλευρές κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν αρχίζει να αποκαθιστά μία εποικοδομητική διπλωματική και εμπορική σχέση με την Κίνα. Οι κινεζικές μετοχές οδηγούν τις αναδυόμενες αγορές υψηλότερα.

3. Η επιτυχία 5 έως 10 εμβολίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιστρέψουν σχεδόν στην κανονικότητα έως το Memorial Day του 2021 (31 Μαΐου). Οι άνθρωποι καλούνται να επιδείξουν ένα αποδεικτικό εμβολιασμού πριν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα και να εισέλθουν σε θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις. Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που είχαν αναβληθεί πέρυσι, πραγματοποιούνται τον Ιούλιο και μάλιστα παρουσία θεατών.  

4. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μαλακώνει τη στάση του απέναντι στις Google και Facebook, πιστεύοντας ότι ο καταναλωτής πραγματικά ωφελείται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δύο εταιρείες. Προτείνονται κάποιες αποεπενδύσεις και εφαρμόζονται περιορισμοί στο πόσο παρακολουθούν τους χρήστες, αλλά η προσπάθεια για τη διάσπαση των γιγάντων της τεχνολογίας χάνει υποστηρικτές, με εξαίρεση στην Ευρώπη.

5. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσει momentum από μόνη της, λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης και οι συμπιεσμένοι κλάδοι των ξενοδοχείων και των αερομεταφορών δίνουν υψηλές αποδόσεις. Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική παραμένουν ευνοϊκές, η πραγματική ανάπτυξη για τη χρονιά ξεπερνά το 6%  και η ανεργία πέφτει στο 5%. Ξεκινά ο μακρύτερος οικονομικός κύκλος στην ιστορία, που θα ξεπεράσει και εκείνον που διήρκεσε από το 2010 έως το 2020.

6. Η Federal Reserve και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υιοθετούν τη Μοντέρνα Νομισματική Θεωρία, καθώς οι ευνοϊκές πολιτικές τους συνεχίζονται. Όσο η ανάπτυξη ξεπερνά το ποσοστό του πληθωρισμού, τα ελλείμματα δεν έχουν σημασία. Καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζει ήπια αύξηση, ο χρυσός σημειώνει ράλι και τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν σεβασμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

7. Ακόμα και την ώρα που οι διοικήσεις των εταιρειών ενέργειας περικόπτουν τις εκτιμήσεις τους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, οι βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αυξάνονται. Η επιστροφή στην κανονικότητα αυξάνει τη βιομηχανική δραστηριότητα και την κινητικότητα, επομένως η τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate ενισχύεται στα 65 δολάρια το βαρέλι. Οι ενεργειακές μετοχές είναι ανάμεσα στους πιο κερδισμένους του 2021.

8. Η χρηματιστηριακή άνοδος διευρύνεται. Μετοχές πέραν του τομέα της υγείας και της τεχνολογίας συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση. Όμως, η «risk on» φάση έχει και τους κινδύνους της, με αποτέλεσμα η αγορά να διορθώσει σχεδόν 20% στο πρώτο εξάμηνο. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο S&P 500 αγγίζει τις 4.500 μονάδες αργότερα μέσα στο έτος. Οι κυκλικές μετοχές υπεραποδίδουν έναντι των αμυντικών, η μικρή κεφαλαιοποίηση έναντι της υψηλής και οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές είναι εκείνες που μένουν πίσω το 2021.

9. Η ενίσχυση της ανάπτυξης οδηγεί στην άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 2%. Η καμπύλη των αποδόσεων γίνεται πιο απότομη, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού κρατά τα πραγματικά επιτόκια κοντά στο μηδέν. Η Fed θέλει να συνεχιστεί η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών και αυτοκινήτων και επομένως επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος αγοράς τίτλων, ώστε τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια να μην υπονομεύσουν το δανεισμό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

10. Η πτωτική πορεία του δολαρίου αντιστρέφεται. Η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και των αγορών μετά το εμβόλιο προσελκύει επενδυτές που έχουν αποθαρρυνθεί από τα αυξημένα χρέη και τη χαμηλή ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Τα αμερικανικά ομόλογα διατηρούν θετικές αποδόσεις και το carry trade συνεχίζεται.

Και οι «αναπληρωματικές» εκπλήξεις: 

11. Κυβερνοεπιθέσεις, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία. Οι πληροφορίες των τραπεζικών λογαριασμών  διαστρεβλώνονται, τα ιατρικά αρχεία χάνονται και οι εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των πελατών.  Οι χάκερς αποδεικνύονται ικανότεροι από εκείνους που φυλάσσουν τα data και το οικονομικό κόστος γίνεται σημαντικό.

12. Η Tesla εξαγοράζει μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία σε μία συμφωνία με μετρητά και μετοχές. Ο Ίλον Μασκ είναι ο CEO και δεσμεύεται να καταργήσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης έως τα τέλη της δεκαετίας.

13. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί να εκτοξεύσει το νέο μεγάλου βεληνεκούς πύραυλό του, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να φτάσει στο Λος Άντζελες. Ο Τραμπ τον προσκαλεί στο κανάλι του και εξηγεί ότι ο Κιμ θα είναι καλύτερος άνθρωπος και ο κόσμος θα είναι ένα καλύτερο μέρος εάν συνεργαστεί με τις άλλες χώρες αντί να τις απειλεί. Ο Κιμ συμφωνεί να σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων. Ο Τραμπ κοιτάζει προς την κάμερα και λέει: «Ο κόσμος λέει ότι είμαι ο καλύτερος διαπραγματευτής».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News