Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 14:05
ΑΞΙΟΧΡΕΟ

Ο «χρησμός» της Societe Generale για το πρώτο ελληνικό review του 2021

Ο «χρησμός» της Societe Generale για το πρώτο ελληνικό review του 2021

Την αυλαία στα reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021 ανοίγει στις 22 Ιανουαρίου η Fitch, με τους αναλυτές της Societe Genereale να εκτιμούν σε νέα ανάλυσή τους ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν κινδυνεύει. Από την άλλη πλευρά, δεν βλέπουν και κάποια αναβάθμιση, σε αυτή τη φάση, από τον οίκο που τον Απρίλιο του 2020 είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης από θετικές σε σταθερές, εξαιτίας των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Fitch θεωρούσε τότε ότι τα παρατεταμένα lockdowns και τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγούσαν το έλλειμμα και το ήδη υψηλό χρέος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Το μονοπάτι της ανάκαμψης είναι ακόμα αβέβαιο και εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, τονίζει η Societe Generale. Τα εμβόλια και τα κονδύλια της Ε.Ε. αναμένεται να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε σωστή τροχιά.

«Με το εμβόλιο να είναι ευρέως διαθέσιμο έως τα μέσα του 2021, η Fitch πιστεύει ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει και η Ελλάδα να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση», επισημαίνει η Societe Generale. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη θα στηριχθεί από την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, με τον οίκο να υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα λάβει 6 δισ.  ευρώ από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2021. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της πανδημίας και μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση εύκολα, τονίζει η SocGen.

Άλλωστε, ο οίκος υπολογίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα έως και 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα μπορεί να δανείζεται με σχετικά χαμηλό κόστος.

«Συνολικά, ακόμα και με τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων και των χρεών, και με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αξιολογήσεις δεν κινδυνεύουν στις αρχές του 2021», σημειώνει η Societe Generale.

Όπως έγραφε χθες το moneyreview.gr, η JP Morgan προβλέπει ότι οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2021. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) αργεί ακόμα. Με δεδομένο ότι η ελληνική αξιολόγηση απέχει 2-3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, υπάρχουν μικρές πιθανότητες η έξοδος από το junk να γίνει μέσα στο 2021, με την JP Morgan να την περιμένει μέσα στο 2022. 

Οι ημερομηνίες των προγραμματισμένων reviews από τους οίκους για το 2021: 

Ο «χρησμός» της Societe Generale για το πρώτο ελληνικό review του 2021-1

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News