BUSINESS & FINANCE

Ρευστότητα και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Ρευστότητα και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τραπεζών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο κλιμακίων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα τεθούν προς έγκριση οι προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα», η επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων, καθώς και η επέκταση του κρατικού μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή» για την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ισχύσει για 18 μήνες και αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσει το ύψος των εγγυήσεων που θα συμπεριληφθούν στο μηχανισμό.

Σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, οι τράπεζες έχουν μοχλεύσει μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 2,8 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 -, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμών βρίσκεται η προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου μετά και την παράταση για την 1η Μαρτίου που δόθηκε στη διαδικασία εξυγίανσης για τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. 

Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στην έγκαιρη ολοκλήρωση του δευτερογενούς νομοθετικού πλαισίου με τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς και στην τεχνική προετοιμασία της υποδομής που θα υποδέχεται τις αιτήσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τόσο του δημοσίου όσο και των τραπεζών. Το θέμα είναι υψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος, καθώς το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να θέσουν από την πλευρά τους το μείζον θέμα των αναγκαστικών μέτρων, που έχουν παγώσει μαζί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί έως και την 1η Ιουνίου, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό των τραπεζών και των funds, ζητούν να ξεπαγώσει η διαδικασία για τις αναγκαστικές εκτελέσεις, που απαιτεί ούτως ή άλλως χρόνο έως την υλοποίηση της ρευστοποίησης ενός ακινήτου. 

Στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα κυριαρχήσουν τα μέτρα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες μετά τη λήξη των αναστολών δανείων. Τα μορατόριουμ έχουν καλύψει 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με οφειλές 30 δισ. ευρώ και θεωρείται μείζον για την αποφυγή εκτίναξης των κόκκινων δανείων, που θα υπονόμευε την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Η αλλαγή ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έτσι ώστε να συμμετάσχει σε επόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσοστού που διαθέτει σε μια τράπεζα, προκειμένου να μην απαξιωθεί η συμμετοχή του, έχει πάρει την έγκριση του ESM, της DG Comp, της FISMA και των εποπτικών αρχών των τραπεζών, δηλαδή της ΕΚΤ. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και θα προβλέπει επίσης και την προστασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου από τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News