ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πώς θα γίνεται η επιδότηση των τόκων

Πώς θα γίνεται η επιδότηση των τόκων

Την επαναφορά του μέτρου της επιδότησης των τόκων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το παρατεταμένο lockdown στην οικονομία, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Το μέτρο είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Απρίλιο για τρεις μήνες και στη συνέχεια επεκτάθηκε για άλλους δύο, δηλαδή έως και τον Αύγουστο και αφορούσε επιχειρήσεις που που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ και είχαν ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες.

Πρόκειται για διευκόλυνση που θα δοθεί πριν την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα», που μελετά η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η επιδότηση των τόκων εξετάζεται να καλύψει χρονικό διάστημα τριών έως και πέντε μηνών και θα αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής καταβολής των δόσεων από τις τράπεζες. 

Τα μορατόριουμ δανείων έχουν λάβει και επίσημα παράταση έως και το Μάρτιο με εξαίρεση τις επιχειρήσεις του τουρισμού για τις οποίες προβλέπεται μεγαλύτερη διάρκεια και κατά το διάστημα αυτό οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν στις τράπεζες μόνο τους τόκους των δανείων τους. 

Το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης από το δημόσιο, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, που θα προβλέπει τη συμμετοχή του δημοσίου στην πληρωμή των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά τη μεταβατική φάση επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Πρόκειται για δύο παράλληλες πρωτοβουλίες με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την παράταση του lockdown στην οικονομία.

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να υιοθετήσει το πρόγραμμα «Γέφυρα», κατά το πρότυπο του μέτρου που ισχύει για την πρώτη κατοικία, έχει προαναγγήλει ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τους θεσμούς. Το μέτρο αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς κατά τις επαφές που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την κατ’ αρχήν έγκριση και στη συνέχεια να συμφωνηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News