BUSINESS & FINANCE

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο – Σκέψεις για εξίσωση με τον ιδιωτικό τομέα

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο – Σκέψεις για εξίσωση με τον ιδιωτικό τομέα

Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις αυξήσεις στις συντάξεις φέτος σειρά παίρνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2024. Οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Ο εισαγωγικός μισθός αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος με τον ιδιωτικό τομέα αλλά με μια βασική διαφορά. Στον ιδιωτικό τομέα ο μισθός είναι επί 14 καθώς υπάρχουν και τα δώρα ενώ στο Δημόσιο δεν υπάρχουν. Μια σκέψη που φαίνεται πως υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του εισαγωγικού μισθού σε αυτά τα επίπεδα, ώστε να εξισωθεί με αυτόν το ιδιωτικού μαζί με τα δώρα ή έστω να βρεθεί πολύ κοντά. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα δοθεί έμφαση στους χαμηλόμισθους.

Αυξήσεις στα επιδόματα

Αυξημένα θα είναι από 1/1/2024 και τα επιδόματα γονικής για όσους έχουν παιδιά. Έτσι, αναπροσαρμόζονται από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170.

Μπόνους παραγωγικότητας

Το νέο μοντέλο ήδη εφαρμόζεται για κάποιους εργαζομένους στο Δημόσιο, θα εφαρμοστεί μόνιμα σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σε άλλους τομείς θα είναι προσωρινό.

Ένα μοντέλο στοχοθεσίας με ανταμοιβή λειτουργεί ήδη στο project των εκκρεμών συντάξεων αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ, όπου οι υπάλληλοι λαμβάνουν το bonus εφόσον πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ  και μπορεί να φθάσει στα 600 ευρώ μηνιαίως μεικτά για τα διευθυντικά στελέχη.

Στο υπόλοιπο δημόσιο το νέο σύστημα είναι διαφορετικό ως προς την ανταμοιβή. 

  • Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, που θα συνδέεται με το ετήσιο σχέδιο δράσης των υπουργείων (20 εκατ. ευρώ ανά έτος).
  • Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (10 εκατ. ευρώ ανά έτος).
  • Σύστημα κινήτρων για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (5 εκατ. ευρώ ανά έτος).
  • Προσωρινό σύστημα κίνητρων για τους δικαστικούς υπαλλήλους (11 εκατ ευρώ).

Η ανταμοιβή θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά του υπαλλήλου και δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, ενώ το ποσό αυτό θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Η ανταμοιβή για τους δικαστικούς υπαλλήλους είναι προσωρινή και  μπορεί να καταβάλλεται από την 1η.1.2023 μέχρι την 31.12.2025.

Ειδικά μισθολόγια

Ήδη έχουν δοθεί αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό, λόγω του βάρους που σήκωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακολουθούν εντός των επομένων μηνών αυξήσεις σε ειδικά μισθολόγια όπως για τις ένοπλες δυνάμεις σε μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, σε εργαζόμενους στον Διπλωματικό κλάδο. Το νέο μισθολόγιο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από 1/1/2024 και θα είναι η πρώτη φορά που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Από την 1.1.2024, η συνολική ενίσχυση προς του δημοσίους υπαλλήλους, θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ.

Διαβάστε επισης:

To μαγικό ραβδί και η τσέπη μας

Oι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη νέα τετραετία

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο – Ποια μέτρα βάζουν υποψηφιότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News